Magyarországon a légifelvételek csak 2007 óta készülnek digitális technikával, így a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI, jogutód: Lechner Nonprofit Kft.) fotóarchívumában az 1950-es évektől eddig az időpontig  készült, mintegy 412 000 darab légifelvétel volt megtalálható analóg adathordozókon.

A  DLA  projekt  célja  a  Magyarország  területéről,  analóg  technológiával  készült légifelvételek állagmegóvása, digitalizálása és adatbázisba rendezése volt. Ezzel párhuzamosan kiépült egy olyan online szolgáltatási  rendszer, mely  lehetővé  teszi, hogy az ügyfelek egy webes felületen (www.fentrol.hu) keresztül közvetlenül érjék el a projekt keretében digitalizált légifénykép állományt. A projekt eredményeként az ügyintézés gyorsabbá, hatékonyabbá vált, mely hatására nőtt az ügyfelek komfortérzete,  elégedettsége. Emellett  jelentősen meggyorsítja a légifelvételek kiadására vonatkozó hatósági-rendőrségi,  bírósági,  önkormányzati-  és egyéb megkeresések teljesítését.

A projekt megvalósítására  219,268 millió  forintos támogatást nyújtott az Új Széchenyi Terv, Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében kiírt „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatásokhoz való hozzáférést támogató fejlesztésekre” című pályázat.

A Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatása EKOP projekt keretein belül a weboldal indulásáig elsősorban az 1959–1966 közötti repülések során készült felvételekből 61 800 archív légifelvétel digitalizálása történt meg.

Az online felület, népszerű nevén a fentrol.hu a kutatók, térképészek, történészek, tájépítészek, mérnökök, és az érdeklődő magánfelhasználók számára egyaránt lehetőséget biztosít az archív légifelvételek egyszerű, gyors és díjmentes megtekintéséhez és letöltéséhez. A felületen a böngészésen kívül lehetőség van a képekhez (vagy azok kisebb részletéhez) hozzászólásokat fűzni, azokat címkézni, valamint a légifelvételek helyzetének pontosítása is elvégezhető, melyhez kapcsolódóan időnként pontgyűjtő játékok indulnak. Az egyes képek szerkesztéséért, annak helyreigazításának nehézségi foka, avagy a kép elhelyezkedése bizonytalanságának függvényében a szerkesztésért 1-10 pontot lehet kapni. Az elérhető archív légifelvételek teljes felbontású verziói és azok georeferencia fájlainak (.tfw) letöltése jelenleg a geoshop.hu geoportálon keresztül lehetséges, ahol más téradatokat is megvásárolhatnak az érdeklődők.

A projekt befejezte után a megkezdett munka tovább folytatódott, így mára már több mint 168.000 légifelvétel érhető el. Továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek digitalizálása zajlik, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől. Mivel digitalizálásra váró légifelvételek közül mindig a legveszélyeztetettebb állapotúak élveznek elsőbbséget és a színes felvételek esetén a többféle fényérzékeny réteg bomlása nem egy időben történik, ezért a minél jobb minőségben való szkennelésük érdekében egyre több valódi és infra színes negatív kerül feldolgozásra.

A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI törvény 2015. május 2-i hatályú módosításának köszönhetően a digitálisan rendelkezésre álló archív térképi adatok adatbázisát díjmentesen lehet szolgáltatni, amennyiben az ehhez szükséges technikai feltételek adottak. Ez alapján a fentrol.hu oldalon elérhető archív légifelvételek digitális állományai teljes felbontásban is ingyenesen letölthetőek a hozzájuk tartozó georeferencia információkkal együtt.