Fentrol.hu - Digitális légifelvétel archívum

A Digitális Légifelvétel Archívumban, a fentrol.hu oldalon a Lechner Nonprofit Kft. Légifilmtárában található felvételek közül a már digitalizáltakhoz biztosít online hozzáférést a nap 24 órájában. A Légifilmtárban fél millió felvétel található az 1959 - 2007 időszakból. Mintegy 63.000 archív elvétel digitalizálását végeztük el a 2014 nyarán lezárult „Digitális légifelvétel archívum online szolgáltatása” (DLA) című projekt keretein belül, a digitalizálást pedig azóta is folyamatosan végezzük. Félévente mintegy 9.000-10.000 felvétel kerül publikálásra.

GEOSHOP Geoportál

A Mezőgazdasági vízhasználat információs és ellenőrzési keretrendszer (VIZEK) kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 projekt keretein belül került megvalósításra geoshop geoportál megújítása, mely az új arculat mellet, új szerkezettel és még több térinformatikai adattal kezdte meg működését. A megrendelés során először a területet kell kiválasztani és a rendszer automatikusan megmutatja, hogy a termékek közül melyek érhetőek el az adott területre.

Geoadatbázis szolgáltatás

A Téradat Tárházban tárolt adatok szolgáltatatása hálózaton keresztül történik (az Adatkörök menüpontban részletezett téradatokra kiterjedően). Az online térképi szolgáltatások formája lehet vastagkliens vagy vékonykliens megoldás, amelyben a lényegi különbség a felhasználó oldali adatelérés módja. A vastagkliens esetében a felhasználó megkapja az elérési utat (URL) és vagy valamilyen asztali térinformatikai program segítségével megnyitja azt, vagy a szolgáltatást be tudja építeni webes alkalmazásba. A vékonykliens esetében a felhasználó egy LTK által fejlesztett kész weboldalt nyit meg, ahol az alapvető térképkezelő eszközök, funkciók és a térképi szolgáltatás együtt elérhető, nincs szüksége egyéb programra.

Transzformációs eljárások - ETRS89 -> (EOV, EOMA) transzformáció

A KGO által kidolgozott eljárás az ETRS89 – EOV rendszerek között az OGPSH pontok alapján definiált országos transzformációt alkalmaz, a síkba történő vetítést az EOV vetületi egyenletekkel végzi, majd az országos transzformációból adódó maradékhibákat a javításokat tartalmazó rácsháló pontjain belüli interpolációval veszi figyelembe. A magasságok átszámítását az INGA pontok és a magyarországi HGEO2000 geoid felület felhasználásával végzi.

 

 

 

Közműegyeztetés (E-KÖZMŰ)

 

Prevenciós Bűnüldözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT)

 

COPERNICUS böngésző

 

MEPAR böngésző

A Lechner Tudásközpont által üzemeltetett MePAR böngészőben a Nemzeti Földügyi Központ által készített Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer adatai találhatóak.  A helyrajziszámra vagy blokkazonosítóra keresve ortofotó alapon számos olyan információ szabadon elérhető bárki számára, mint a támogatható/nem támogatható terület nagysága, az aszályérzékenység vagy a védelmek. Bejelentkezés után pedig további szakmai funkciók hozzáférhetőek.

Nemzeti ökoszisztéma szolgáltatás-térképezés és értékelés (NÖSZTÉP)

Magyarország Ökoszisztéma Alaptérképének elsődleges funkciója a hazai ökoszisztémák térbeli elterjedésének bemutatása, három szintes kategóriarendszerrel rendelkező, tematikus raszteres állomány formájában. Az alaptérkép és a kiegészítő rétegek megtekintése és letöltése a Lechner által létrehozott webportálon érhető el.