A folyamatosan működő GPS/GNSS állomások ma már kulcsszerepet játszanak a műholdas geodéziában és a földtudományokban kutatási és gazdasági célokat szolgálva. Egy-egy ilyen hálózat kiépítése azonban komoly infrastrukturális alapokat igényel, ami különösen a kezdeteknél okozott nehézséget. Az első folyamatosan működő hazai GPS állomás indítása a KGO épületének tetején kiépített pilléren 1996-ban történt. A korábbi indítás egyetlen akadálya az állandó internet-kapcsolat hiánya volt.

Az állami földmérés keretében a Földmérési és Távérzékelési Intézet 2002-2008 között fejlesztette  ki a hivatalos hazai országos földi GNSS kiegészítő rendszert. A hálózat működtetését 2019. április 1-től a Lechner Nonprofit Kft. Kozmikus Geodéziai Osztályának GNSS Szolgáltató Központja (GSzK) végzi Pencen. Az ország egyenletes lefedettségéhez szükséges, 60-70 km-es sűrűségben elhelyezett állomások kialakítása 2009-ben fejeződött be, mely során 35 magyarországi állomás épült ki elsősorban projekt-támogatások felhasználásával. A határközeli teljes lefedettség megvalósításához a szomszédos országokból még 19 állomást integráltunk a hálózatba, így az aktív GNSS hálózat jelenleg 54 állomásból áll.

Az állomások helyszíneinek kiválasztásánál figyelembe kellett venni

  • a biztonságos antenna és vevőkészülék elhelyezést, ezért kerültek az állomások épületekre, ahol lehetőleg egy földhivatal üzemelt,
  • az antenna kitakarás- és többutas jelterjedés-mentes helyen való felállítását,
  • a helyi adottságoknak megfelelően stabil pontállandósítást kellett kidolgozni úgy, hogy a pontjel hosszútávú stabilitása jobb legyen, mint ±1 cm,
  • megbízható, egységes protokoll szerinti adatkommunikáció meglétét.

Valamennyi állomás mérési adatait a GNSS Feldolgozó Központban folyamatosan feldolgozzuk, ezzel is monitorozva az állomások adatminőségét és geometriai stabilitását.

A GNSSnet.hu PENC és PEN2 állomásai az IGS (Nemzetközi GNSS Szolgálat) állomásai, illetve további három állomással (BUTE, OROS, SPRN) az európai EUREF hálózatának részei. Nemzetközi feldolgozó központok is feldolgozzák adataikat, így is hozzájárulunk a globális és európai geodéziai vonatkoztatási rendszer fenntartásához.

A GNSSnet.hu képezi a KGO GNSS szolgáltatásának egyik infrastrukturális pillérét, ahol referenciaállomásokról összegyűjtött adatokból utólagos feldolgozáshoz szükséges RINEX formátumú adatokat, a központi adatfeldolgozó program feldolgozása eredményeként pedig valós idejű korrekciókat állítunk elő és teszünk az interneten elérhetővé a szolgáltatás felhasználóinak.

A GNSS Szolgáltatások elérése biztonságos SSL kapcsolaton keresztül: https://www.gnssnet.hu