Rólunk

Kik vagyunk?

Hazánkban – minisztériumi szakmai háttérintézményként – a Lechner Tudásközpont foglalkozik az országos téradat-nyilvántartások kezelésével, elemzésével és korszerű szolgáltatásával a közigazgatás, a települések, az agrárium és a lakossági felhasználók számára egyaránt.

Ennek részeként ellátja a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött téradatok és földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek, légifelvételek, ortofotók feldolgozását és kiértékelését. Részt vesz a magyarországi és európai földfelszínváltozás monitorozásában, országos digitális domborzat- és felszínmodell, felszínborítás- és földhasználat-térképek előállításában. A Lechner Tudásközpont földmérési és térinformatikai, valamint ingatlanügyi hatósági feladatokat is ellát. Feladata az egységes ingatlan-nyilvántartás üzemeltetése és fejlesztése. Szakemberei ellátnak államhatárral, valamint geodéziai alapponthálózatokkal kapcsolatos feladatokat, emellett folyamatosan üzemeltetik és fejlesztik a GNSSnet.hu valósidejű műholdas helymeghatározási rendszert. Földmérési és térinformatikai államigazgatási szervként feladata az állami alapadatbázisok fenntartása és azokból történő adatszolgáltatás.

A Lechner Tudásközpont kiemelt feladatai közé tartozik az e-közigazgatást, illetve az elektronikus építésügyet segítő informatikai alkalmazások és az e-közmű fejlesztése, üzemeltetése, valamint az ezekhez kapcsolódó szakértői rendszertámogatás. Az építésügyi hatósági feladatok ellátását a kormányhivatalok végzik, feladatellátásukat a Lechner Tudásközpont az informatikai infrastruktúra és az elektronikus szolgáltatások egységes fejlesztésével és üzemeltetésével támogatja.