A GNSS geodézia alapértelmezett vonatkoztatási rendszere az XYZ térbeli geocentrikus koordinátákkal adott ITRS (International Terrestrial Reference System) aktuális megvalósítása (jelenleg az ITRF2014), illetve annak európai megvalósítása az ETRS89. Ahhoz, hogy a térbeli XYZ koordinátákat a hazai földmérési és térképezési feladatokhoz a lokális elhelyezésű HD72 vonatkoztatási rendszerben (EOV koordináták) illetve a geometriai koordinátákat a fizikai magassági rendszerben (EOMA) adhassuk meg, transzformációs eljárást kell alkalmazni.

A KGO által kidolgozott eljárás az ETRS89 – EOV rendszerek között az OGPSH pontok alapján definiált országos transzformációt alkalmaz, a síkba történő vetítést az EOV vetületi egyenletekkel végzi, majd az országos transzformációból adódó maradékhibákat a javításokat tartalmazó rácsháló pontjain belüli interpolációval veszi figyelembe. A magasságok átszámítását az INGA pontok és a magyarországi HGEO2000 geoid felület felhasználásával végzi.

A transzformációs megoldás elérhető

  • valósidejű terepi alkalmazásokhoz (VITEL - Valós Idejű Transzformációs Eljárás), ahol a GNSS műszerekbe telepített transzformációs fájlok alkalmazásával valós időben megtörténik az ETRS89 rendszerben meghatározott térbeli XYZ koordináták a transzformációja a vízszintes HD72 illetve magassági EOMA vonatkozási rendszerekbe. A VITEL adatbázis a GNSS műszerforgalmazókon keresztül térítés ellenében érhető el.
  • irodai alkalmazáshoz, ahol a transzformáció egy központi szerveren végezhető el, amely a http://eht.gnssnet.hu címen érhető el. A megfelelő formátumba rendezett adatfájlok feltölthetők a szerverre, ahol megtörténik a transzformáció, amely után az eredményfájl letölthető. A transzformáció mindkét irányban elvégezhető, bárki számára térítésmentesen használható.