A webes alkalmazás interaktív térképen jeleníti meg a helyi önkormányzatok által védettség alá helyezett értékeket az egész országra vonatkozóan. Segítségével településenként felfedezhetjük a helyi védelem alatt álló objektumokat, melyek a térképen két fő kategória szerint kerülnek megjelenítésre, úgymint „Építmény (épület és műtárgy)”, illetve „Szobor képzőművészeti alkotás és utcabútor”.

Az oldal megnyitását követően először a teljes országra vonatkozóan jelennek meg a találati értékek klaszterbe szervezve, majd egerünk görgőjével fokozatosan a térképbe nagyítva bomlanak ki az egyes klaszter-csoportok, hogy legvégül láthatóvá váljanak a kategóriákat szimbolizáló ikonok is.

A folyamatosan bővülő webes alkalmazás segítségével legördülő listából szűrhetünk konkrét településre, valamint cím és helyrajzi szám alapján is kereshetünk helyi védettségű művi, azaz ember alkotta értékeket. A keresést követően az adott településre közelítve jelennek meg az értékeket ábrázoló ikonok, melyekre kattintva egy információs panel jelenik meg. A panel tartalmazza az objektum nevét/típusát, címét, helyrajzi számát és a védettséget megalapozó jogszabályi hivatkozást.

Az alkalmazásban mindezeken felül lehetőségünk van adott település helyi védett érték-listájának táblázatos (Excel) formában történő letöltésére is.

Az adatbázis jelenleg több mint 50 000 egyedi védelem alatt álló hazai értéket tartalmaz.

A Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter (HMÉK) a http://helyiertekek.e-epites.hu oldalon érhető el.