Az Európai Unió COPERNICUS programja a Föld felszínének monitorozását tűzte ki célul, és összegyűjtött adatait ingyenesen teszi elérhetővé a felhasználók számára. A program két részterületének adatait a Lechner Tudásközpont (mint a FÖMI jogutódja) próbálja még könnyebben, előfeldolgozott formában szolgáltatni a hazai felhasználóknak, melyhez első lépésként létrehoztuk a www.map.fomi.hu/copernicus oldalon elérhető, mindenki által ingyenesen használható webes böngészőt.

További céljaink a közeljövőben WMS szolgáltatás megteremtése, majd az adatokhoz való teljes hozzáférés lehetőségének kidolgozása és a letöltés biztosítása.

A Copernicus űrszegmens adataiból az egész országra vonatkozó, lehetőleg felhőmentes Sentinel-2 űrfelvétel mozaik előállítása volt a cél. Az országos mozaik alapja egy földfelszíni reflektanciára visszaszámolt képsorozat, amelynek előállítása során a légköri és domborzati viszonyokból származó eltéréseket a lehető legjobban kiküszöböltük.  Megjelenésében a vizuális interpretáció igényéhez igazított hamis színes mozaik, valamint a belőle származtatott NDVI és több fontos spectrális index is hozzáférhető. Az országos mozaik célja, hogy egyszerűen felhasználható, egységesen feldolgozott, könnyen elérhető nagyfelbontású távérzékelési alapadatot biztosítson mindenki számára.

A Copernicus földi szegmens szárazföldi tematikájából a páneurópai komponens egyes elemei lesznek elérhetők:

  • CORINE felszínborítás (CLC) adatok, melyek 1990-től rendszeresen térképezik a felszín aktuális állapotát és a bázisévek közötti változásokat,
  • az űrfelvételekből fél-automatikus eljárással előállított nagyfelbontású felszínborítási régetek (HRLs) közül a mesterséges felszínek, az erdős területek és az állandó víztestek adatbázisa.

A 6 éves ciklusokban frissülő CORINE felszínborítás adatok legutóbbi referenciaéve 2012 volt, míg a nagyfelbontású adatok kezdőéve 2012, és 3 éves ciklusokban indult meg a térképezés. Az egyes adatbázisok elkészülte után, 2018-ra elérhetőek lesznek a 2018-as CORINE felszínborítás és 2012–2018-as felszínborítás változás adatok, valamint a 2012-es javított és a 2015-ös nagyfelbontású rétegek.

További részletek a Sentinel-2 műhold felvételekről angol nyelven itt olvashatóak.

Részletek a Copernicus földfelszín monitorozás adatbázisairól magyar nyelven pedig itt találhatóak.

Mivel böngészőnket folyamatosan fejlesztjük, ezért a felhasználók észrevételei és javaslatai nagyon fontosak számunkra. Kérjük, hogy ezeket jelezzék felénk a teradattarhaz@fomi.hu e-mail címen. Köszönjük!