Alappontnak nevezzük a terepen jól azonosítható és időtálló módon megjelölt olyan pontot, amelynek helymeghatározó adatai kellő pontossággal ismertek egy definiált vonatkoztatási rendszerben.  Megkülönböztetjük őket irányultságuk (vízszintes, magassági), rendűségük (pontosságuk), vonatkoztatási rendszerük (EOVA, OGPSH, EOMA, Bendefy) szerint. A pontszámra kattintva megjelenik a pontleírás, melyben a koordinátán és/vagy magassági adaton kívüli adatok megtekinthetőek. Fontos, hogy a pontok állapotára vonatkozó („ráépítettek”, „elpusztult”, „csak földalatti jel”, „elpusztult, de nem törölt”, „nem találták”, „nincs információ”) tájékoztatást még a vásárlás előtt mérlegeljék.

Vízszintes Alappontok Adatbázisa (VAB)

Az első-, és harmadrendű vízszintes alappontok, negyedrendű főpontok, iránypontok és negyedrendű alappontok adatait tartalmazza a következő adattartalommal: pontszám, település, vármegye megnevezése, EOV és korábbi rendszerbeli koordinátái, magassági adatok, a pont rendűsége, a pont helyszínrajza, állandósítás módja, éve, a meghatározás éve, helyszínelések évei stb.

Az adatbázisban több mint 58 000 db alappont található.
Az alappontokról a közösségi helyszínelés során készített fényképek a
https://map.fomi.hu/alappont/ weboldalon találhatók, ahol mindenki számára lehetőség adódik újabb helyszínelések bejelentésére.

 

Magassági Alappontok Adatbázisa (MAG)

Az első-, másod- és harmadrendű EOMA és Bendefy magassági alappontok, valamint a Bendefy harmadrendű kiegészítő hálózat pontjait tartalmazza a következő adattartalommal: EOMA és Bendefy pontszám, magasság, közelítő vízszintes koordináták, a megjelölés módja, a pont helyének leírása, vármegye, településnév, korábbi pontszám és magasság, a pont helyszínrajza, EOMA mérés éve, Bendefy mérés éve (EOMA és Bendefy magassági alappontok), a két legutóbbi helyszínelés éve, stb.
A IV. rendű pontok a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalok földhivatali főosztályainál szerezhetőek be.

Az adatbázisban mintegy 27 700 db rekord található.

Országos GPS Hálózat pontjai (OGPSH)

Magyarországon az állami földmérés az Országos GPS Hálózatot (OGPSH) 1995-97-ben hozta létre. Jelenleg az OGPSH 1166 pontból áll, ez kb. 10 km-es pontsűrűségnek felel meg. Az OGPSH amellett, hogy biztosítja a saját GPS-bázisú mérések kezdőpontjait, lehetővé teszi a hagyományos és a GPS koordináta-rendszerek közötti transzformációt is. Az OGPSH pontok adatai (GPS hálózat megnevezése, WGS-84 koordináták) a VAB adatbázis részét képezik.
A pontok GPS koordinátáinak hibája nem haladja meg a 2 cm-t.

Ár

Nettó ár / pont

Online megrendelés esetén

Papír adathordozón, személyes átvétellel

VAB

1050 Ft

700 Ft

MAG

OGPSH

1950 Ft

1300 Ft

A fenti árak ÁFA körön kívüliek.

 

 

Kapcsolattartó

 

 

Lengyel Éva,
Adatszolgáltató Osztály,
telefon: +36-1-460-4240,
e-mail: eva.lengyel@lechnerkozpont.hu