A „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” projekt aktualitásai

Már elérhető az e-közmű egyeztető és a térségi tervezést támogató online felület

A projekt keretében a Lechner Tudásközpont tevékenységéhez szorosan illeszkedő tíz informatikai szakrendszert fejleszt. Ezek kapcsolódását egy közös keretrendszer teszi lehetővé. A szakrendszerek egy része már elérhető, de a minden szakrendszerre kiterjedő, egységes, éles indulás 2020 végén történik. A már elérhető szakrendszerek az elektronikus közmű-nyilvántartást, a térségi tervezést és leendő családi házak vázlatterveinek elérését támogatják.

A Lechner Tudásközpont a digitális építésügy fejlesztése érdekében konzorciumvezetőként kötött támogatási szerződést az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban megvalósuló „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című, „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037” azonosítószámú projektre. A projekt célja az építésügy támogatása, informatikai alkalmazásokkal. A projekt 9.692 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási forrásból valósul meg.

Az Egységes Elektronikus Közmű-nyilvántartási Rendszeren, azaz az e-közműn keresztül bonyolítható le a teljes közmű-egyeztetési folyamat és bárki számára megtekinthető a közművezeték-üzemeltetők nyilvántartásának jelentős része. A rendszeren keresztül már több mint 200 ezer közműegyeztetéssel kapcsolatos ügy elektronikus ügyintézése történt meg. Az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer interaktív térképein több, magas szintű területrendezési terv (pl. Országos Területrendezési Terv, Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve) tekinthető meg és rendelkezésre áll a területrendezési tervek elektronikus egyeztetését támogató felület is, a Nemzeti Mintaterv Katalógus publikus webes keresőfelületén 93 db családi ház vázlatterve található.

A jövőben elérhető további szakrendszerek széles körben használható alaptérképeket és térképi elemzéseket szolgáltatnak, valamint építőipari beruházások és állami középületek nyilvántartását segítik. Elkészül a Nemzeti Fejlesztési Potenciál Térkép, a Nemzeti Térinformatikai Alaptérkép és megújul a húsz éve működő Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer.

Az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban megvalósuló 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 projekt célja a hazai építésügyi és térségi tervezési folyamatok széles körű elektronizációja az e-közigazgatás kiszélesítése keretében, melynek következtében az ügyfelek adminisztrációs terhei csökkennek és az ügyintézők munkája is egyszerűbbé válik.  A 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása projektről bővebben az alábbi linken lehet tájékozódni: http://lechnerkozpont.hu/oldal/3d-magyarorszag, további információ az info@lechnerkozpont.hu címen kérhető.

Borítókép: Lechner Tudásközpont