A Lechner online ingatlan-nyilvántartási és földmérési alkalmazásai

Fennakadás nélkül elérhetőek a Lechner online szolgáltatásai

A Lechner Tudásközpont által fejlesztett és üzemeltetett ingatlan-nyilvántartási, valamint földmérési szolgáltatásokat biztosító online rendszerek a nap 24 órájában a felhasználók rendelkezésére állnak. A Geoshop.hu a téradatok, a TAKARNET és a Földhivatali Információs Rendszer pedig a földügyi adatok, tulajdoni lapok zavartalan elérését biztosítja.

A Lechner Tudásközpont építésügyet és térségi tervezést támogató online szakrendszerei mellett fennakadás nélkül elérhetőek az elektronikus ingatlan-nyilvántartási és földmérési szolgáltatásokat nyújtó felületek is. Bár a járványügyi helyzetre való tekintettel átmenetileg szünetel a személyes ügyfélfogadás a Lechner Tudásközpont Budafoki úti és Bosnyák téri telephelyén is, a Földhivatali Információs Rendszer, a TAKARNET, a Geoshop.hu, a Digitális Légifelvétel Archívum, a GNSS szolgáltatás, a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) és az ország Térinformatikai Szőlőültetvény Regisztere (VINGIS) is a felhasználók rendelkezésére áll.

Földhivatali Információs Rendszer

A Földhivatali Információs Rendszer segítségével – ügyfélkapus bejelentkezést követően – az állampolgárok évi 20 alkalommal ingyenesen megtekinthetik a tulajdoni lap első részét, amely tartalmazza például az ingatlan területére vonatkozó adatokat.  A nem hiteles tulajdoni lap évente 2 alkalommal ingyenesen lekérdezhető, ebből többek között az is kiderül, hogy az ingatlan jelzálog -, haszonélvezeti- vagy egyéb joggal terhelt-e – a lekérdezett tulajdoni lapok újra megtekintése szintén ingyenes. Ezen kívül e-hiteles tulajdoni lap, nem hitelesített térképmásolat és díjmentes társasházi információk is lekérdezhetőek a rendszerből, ami a földhivatali ügyintézés (pl. széljegyzés) folyamatának követését is lehetővé teszi az ügy számának ismeretében.

www.foldhivatal.hu

TAKARNET rendszer

A TakarNet regisztrált felhasználói különböző szempontok (pl. helyrajziszám, helyrajziszám intervallum, ingatlan postai címe, postacím részlete alapján stb.) szerint keresve igénybe vehetik a számukra elérhető online földhivatali szolgáltatásokat, így elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles vagy e-hiteles tulajdoni lap másolatot, térképmásolatot vagy e-hiteles földhasználati lap másolatot igényelhetnek, továbbá lehetőségük van a tulajdoni lap változásairól (pl. széljegyzésről, címmódosításról, szolgalom bejegyzéséről, tulajdonjog változásáról stb.) értesítést kérni.

www.takarnet.hu

Geoshop.hu geoportál

A geoportál a nap 24 órájában, bankkártyás fizetés esetén szinte azonnali hozzáférést biztosít a Lechner Tudásközpont által kezelt téradatok egy részéhez. A díjmentesen elérhető archív, valamint felszínborítás-információk mellett díjfizetés ellenében igényelhető az ingatlan-nyilvántartási térkép, amely a jogi, valamint a topográfiai térkép, amely a természetbeni állapotokat jeleníti meg. A domborzat- és felületmodellek pedig a természetes és az épített környezet magassági viszonyait írják le.

www.geoshop.hu

Digitális Légifelvétel Archívum

A bárki számára szabadon elérhető digitális archívum a Lechner Tudásközpont Légifilmtárából több mint 168 ezer nagyfelbontásban szkennelt légifelvételt tartalmaz az 1959 és 2007 közötti időszakból. A letöltésük díjmentes, a térbeli elhelyezkedésüket pedig a felhasználók egyre tovább pontosíthatják, georeferálhatják.

www.fentrol.hu

GNSS szolgáltatás

Hazánkban kizárólag a Lechner Tudásközpont Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában üzemelő GNSS Szolgáltató Központja biztosít hálózati RTK korrekciókat, amelyek homogén pontosságot, jobb megbízhatóságot és gyakorlatilag 100%-os rendelkezésre állást nyújtanak a helymeghatározáshoz az ország egész területén. A kiterjesztett támogató ügyeleti rendszer biztosítja felhasználók folyamatos, sikeres munkavégzését. A szolgáltatás független a használt eszköz típusától, mobiltelefon-szolgáltatótól.

www.gnssnet.hu

MePAR böngésző

A Lechner Tudásközpont által üzemeltetett böngészőben a Nemzeti Földügyi Központ által készített és rendszeresen frissített Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer adatai találhatóak.  A helyrajziszámra vagy blokkazonosítóra keresve ortofotó alapon számos olyan információ szabadon elérhető bárki számára, mint a támogatható/nem támogatható terület nagysága, az aszályérzékenység vagy a védelmek. Bejelentkezés után pedig további szakmai funkciók hozzáférhetőek.

www.mepar.hu

VINGIS böngésző

A VINGIS, Magyarország Térinformatikai Szőlőültetvény Regisztere térképes felületét a Lechner Tudásközpont üzemelteti, melyhez jogszabályban kijelölt felhasználói kör fér hozzá. A rendszer a Nemzeti Földügyi Központ saját szőlőültetvény szintű és teljes körű, naprakész adatbázisát tartalmazza, amelynek célja, hogy az oltalom alatt álló földrajzi jelzést, illetve eredetmegjelölést viselő borok termőhelyi földrajzi lehatárolását a térinformatika segítségével is kövesse, és ellenőrizhetővé tegye.

www.vingis.hu

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.