A Települési Térinformatikai Platform és Települési Középület Kataszter Monoron

Korszerű téradatkezelési technológiák a Lechner Tudásközpont fejlesztésében

Téradat-alapú webes alkalmazásokat fejleszt Monoron a Lechner Tudásközpont az okos város központi platformszolgáltatás projekt keretében. A Települési Térinformatikai Platform és a Települési Középület Kataszter célja a monori központi infrastruktúra és az okos megoldások fejlesztése, valamint egy olyan egységes, könnyen adaptálható, országos keretrendszer kialakítása, amelyhez később más hazai települések is csatlakozhatnak.

A várhatóan 2021 nyarától elérhető okos város megoldások, azaz a Települési Térinformatikai Platform és a Települési Középület Kataszter alkalmazások célja elsősorban a városi élet és a szolgáltatások minőségének, hatékonyságának növelése, az önkormányzati döntéshozatal segítése és az állampolgárok életminőségének javítása. A korszerű téradatkezelési technológiák fejlesztését „az okos város központi platformszolgáltatás létrehozásáról és működtetéséről” szóló 252/2018. (XII. 17.) kormányrendelet alapján a Lechner Tudásközpont végzi, elsőként Monoron.

ontozetlen-gyep-tavolsagmeres

A Települési Térinformatikai Platform (röviden TTP) a lakosság számára is elérhető webes térképalkalmazás, mely központi nyilvántartásokból és helyi kataszterekből jelenít meg téradatokat. A település egyes részeinek és paramétereinek pontos ismerete lehetővé teszi a lakosság számára olyan kérdések megválaszolását, hogy például hol van a településen üres telek, hulladéklerakó, milyen a közműellátottság, vagy egy telken milyen melléképület építhető. Az aktuális társadalmi–népességi adatoknak köszönhetően az alkalmazás olyan további kérdések megválaszolásában is segítséget nyújt az önkormányzat számára, hogy hová érdemes új óvodát építeni vagy mely háztetőkre javasolt napelemeket telepíteni. Különböző adatkörök térképi megjelenítésével és menedzselésével támogatja a településtervezés és -üzemeltetés folyamatait. Ennek köszönhetően az önkormányzatok földrészlet-részletességgel követhetik nyomon a rendszerbe adatszinten bekerülő építésügyi és helyi hatósági ügyeket, így a rendezési tervek megvalósulását, a területén zajló építési munkák előrehaladását, valamint a munkával érintett közműveket. Ugyancsak ennek eredményeként szervezhetik hatékonyabban a településfejlesztési feladatokat és településüzemeltetési teendőket is, például a közterületek öntözési, karbantartási munkáit, a közterületi bútorok, vagy épp okos eszközök elhelyezését, állagának ellenőrzését.

corine-retegatlatszosag

A mintaprojekt másik fontos eleme, a Települési Középület Kataszter (röviden TKÉK), amely az önkormányzat tulajdonában vagy kezelésében levő épületeket jól átlátható, háromdimenziós digitális modellekre épülő, naprakész adatbázisba szervezi. A TKÉK rendszer a települési középületeket helyiség szinten kezeli, mellyel nem csak a városvezetés mindennapjait könnyíti meg, de használatával könnyen optimalizálható az ingatlanok üzemeltetése és hasznosítása is, emellett az eszköznyilvántartás frissítését és az energetikai adatok rögzítését is segíti. Az említett célok elérésének érdekében elengedhetetlen ismerni az önkormányzat tulajdonában lévő épületek paramétereit, melyre a BIM módszertan szerint felmért 3D épületmodellek nyújtanak megoldást.

terfigyelokamerak-objektuminfo

A digitális épületállományon modellezhetővé válik egy-egy ingatlan felújításának energiafogyasztásra, üzemeltetési kiadásokra való hatása, ezzel az önkormányzat egyszerűbben tervezheti és ütemezheti a felújításokat, a helyiség-nyilvántartás segítségével pedig hatékonyabb helyiség-gazdálkodás valósítható meg.

Az alkalmazásfejlesztések a központi szolgáltatók – az IdomSoft Zrt., a NISZ Zrt. és a Lechner Tudásközpont –, valamint Monor Város Önkormányzatának együttműködésével, a kapcsolódó rendszerek integrációjának biztosításával valósultak meg.