Autonóm autók és területrendezés

3 nap, 35 előadás, 240 szakember

Közlekedésfejlesztés Magyarországon címmel tartottak háromnapos konferenciát közlekedésügyi szervezetek, szakemberek és érintettek Siófokon május 10-12-én. A találkozó második napján Devecseri Anikó a Lechner Tudásközpont vezető térségi tervezője az Országos Területrendezési Tervről tartott előadást.

Idén Siófokon rendezte meg a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Közlekedésfejlesztés Magyarországon című konferenciáját május 10-12-én. Az immáron 17. alkalommal megtartott konferenciát Dr. Fónagy János az NFM parlamenti államtitkára nyitotta meg. A három nap alatt öt közlekedéssel kapcsolatos témakörben hallhatott 35 előadást a konferencián részvevő 240 közlekedési szakember.

Az első nap két témaköre a közlekedés jelene és jövője volt, előbbi a közlekedés aktuális feladataira, utóbbi az elektromos és autonóm (önvezető) autókra, valamint azzal kapcsolatban kiépítendő tesztpályára fókuszált. Az autonóm autók kérdése még korainak tűnhet, azonban a konferencia előadásaiból is kiderült, hogy a megállíthatatlanul fejlődő technológia számos olyan biztonsági, technikai, etikai, közlekedésszervezési kérdést vet fel, amelyekre időben fel kellene készülni. A konferencia további programjában helyet kaptak a városi közlekedés, illetve a közlekedésbiztonság kérdései is.

A második napon, amely a Közlekedési Kultúra Napjára esett, a „Közlekedésfejlesztési elképzelések, koncepciók, stratégiák” elnevezésű blokkban kapott helyet a Lechner Tudásközpont térségi tervezőjének, Devecseri Anikónak az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló előadása.

Bár az OTrT tartalmának csak kis szegmensét jelenti a közlekedés, a területi szereplők részéről mégis mindig jelentős érdeklődéssel kísért az OTrT szerkezeti tervének közlekedési tartalma. A közúti, vasúti, légi, vízi és kerékpáros hálózatok országos elemeit is tartalmazó tervlapból tájékozódhatnak a térségi szereplők is. Többek között információt szerezhetnek a tervezett gyorsforgalmi utakról, vagy az ország teljes területét behálózó tervezett kerékpáros hálózatról. Az OTrT törvényi felülvizsgálata a Miniszterelnökség megbízásából a Lechner Tudásközpontban zajlik, így a szakértő bemutatta az előkészítés folyamán készült, a közlekedést területi szempontból vizsgáló munkarészeket is.

Az előadás a fentieken túl rövid bepillantást nyújtott a Lechner Tudásközpontban készülő, a térségi tervezést szolgáló Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszerbe (4TR) is, hiszen annak mindhárom modulja, a tervező, az egyeztető és a tájékoztató is kapcsolódik a közönség soraiban is helyet foglaló közlekedési szakemberek munkájához.

Devecseri Anikó vezető térségi tervező