Bárki tesztelheti majd az androidos e-napló új verzióját

Az alkalmazás béta verziója 2020. november elejétől lesz letölthető

Készül az e-építési napló androidos applikációjának új verziója, amely több plusz funkcióval is rendelkezik majd, ezenkívül jobb teljesítménnyel, nagyobb sebességgel tudja kiszolgálni a felhasználókat. A megújult alkalmazás béta verzióját a Lechner a belső, szűk körű szakmai tesztelés lezárulta után, legkésőbb 2020. november 1-től a széles nyilvánosság számára is elérhetővé teszi, bárki tesztelheti és véleményezheti az új funkciókat.

Az elektronikus építési napló androidra fejlesztett mobilos verziójának bevezetése óta felhalmozódott felhasználói tapasztalatok alapján a Lechner Tudásközpont megújítja az alkalmazást. A frissített applikáció a szükséges előkészítő munkák után hamarosan letölthető lesz a Google Play-ről. Jelenleg a felhasználók szűkebb körében zajlik a rendszer tesztelése, az eredmények alapján, illetve a szükséges javítások és fejlesztések után hamarosan mindenki számára elérhető lesz a béta verzió, mellyel már minden érdeklődő felhasználó kipróbálhatja, hogy milyen lesz az androidos e-napló a jövőben.

A mobilos e-napló egyre nagyobb teret hódít, az androidos alkalmazás jelenlegi felhasználóinak száma megközelíti a nyolcezret. Az új verzió több plusz funkcióval is rendelkezik majd, például képes lesz kezelni a kivitelezésben alkalmazott műszakokat, egyszerűbben lehet napi jelentést tenni, lehetőség nyílik bejegyzések átvételére, alkalmas lesz a képek összetettebb kezelésére és feltöltésére, a mobileszköz galériájában való navigálásra. Az új funkciók utáni fejlesztésekről is vannak már elképzelései a Lechner csapatának, így például hosszabb távon a meteorológiai adatok beviteléhez is segítséget kapnak majd a kivitelezők, az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális adatait automatikusan betölti majd a rendszer - ezeket a felhasználó majd el is fogadhat vagy felül is írhat.

A mobil applikációk verzióváltásáról általánosságban elmondható, hogy jellemzően kétfajta megoldás létezik napjainkban. Az egyik módszer szerint, amely például a nagy, közösségi oldalakat működtető cégekre jellemző, sűrűn, akár naponta adnak ki frissítéseket vagy minden felhasználó, vagy csak egy részük számára, és ezek a beállításoktól függően automatikusan települnek a készülékekre. Összetettebb szoftverek esetén az új app megjelenése előtt jellemzően egy úgynevezett béta verziót tesznek elérhetővé, amelynek letöltésével a felhasználónak már a rendelkezésére állnak az újdonságok, ugyanakkor vállalja annak kockázatát is, hogy egyes funkciók még nem működnek tökéletesen. A Lechner Tudásközpont szakrendszereinél most ez lesz az első alkalom, amikor a nagy felhasználószámmal rendelkező korábbi verzió mellett egy új, béta verziót is elérhető lesz.

A 2013 októberében – először az építmények egy szűkebb, majd később folyamatosan táguló körében – elindult elektronikus építési napló mobilos változatát a Lechner a 2016-os Construma kiállításon mutatta be, az androidos applikáció tesztidőszakának elindításával. Az építésügyi mobiltelefonos alkalmazások sorában elsőként megjelenő app kezdésként az általános építményfajták területén vált elérhetővé, majd egy hónappal később már élesben is használhatóvá vált a rendszer. Androidos mobil készülékeken ekkor már napi jelentést vagy eseti bejegyzést is meg lehetett tenni, ezen kívül megrendelői megtekintésre is használható volt. Így, ha a főnaplót létrehozó, nem feltétlenül hozzáértő építtető tájékozódni akart arról, hogy az építkezéssel megbízott kivitelezője hogyan halad a munkával az ő távollétében, bárhol és bármikor, akár ebédszünetben vagy munkából hazafelé is megtekinthette telefonján az alnaplókat, illetve azok napi haladást bemutató jegyzeteit. Az első mobiltelefonos alkalmazás megjelenése után igen hamar megjelent a felhasználói igény az iOS operációs rendszer alatt futó készülékeken is használható napló iránt. 2017. december 12-től az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhetővé vált az elektronikus építési napló, amely csak az iOS eltérő architektúrája miatt különbözik androidos társától. Az iOS 9.1-en, vagy annál újabb operációs rendszeren futó, igen takarékos alkalmazás használata nagyon kevés adatforgalmat generál, a betekintés, napi jelentés és eseti bejegyzés funkciók a túlforgalmazás veszélye nélkül használhatók tetszőleges helyen és időben.

Az Építőipari Kivitelezést Támogató Rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038 azonosítószámú, „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” című projekt keretében készül.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Pesti Monika