E-közmű egyeztetés: kerekasztal és workshop

E-közmű workshop a Magyar Mérnöki Kamara székházában

Újra egy asztalhoz ültek az elektronikus közműnyilvántartási rendszer érintettjei november 19-én a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Angyal utcai székházában Budapesten. Az eseményen képviseltette magát a rendszert használó mérnökök mellett a jogalkotói, a hatósági és a üzemeltetői oldal, valamint a rendszert kidolgozó és fejlesztő Lechner Tudásközpont is. A tavaly megkezdett párbeszéd eredményeként ezen a workshopon már új igények is megfogalmazódhattak az elmúlt év során megoldódott problémák után.

A Magyar Mérnöki Kamara és a Lechner Tudásközpont közös szervezésében workshoppal egybekötött kerekasztalt tartottak az elektronikus közműnyilvántartási rendszer hatósági és mérnöki felhasználói, szolgáltatói, jogalkotói és a rendszert kidolgozó fejlesztőcsapat. A szervezők tájékoztatták a résztvevőket a rendszer jelenlegi helyzetéről és jövőbeli elképzeléseiről, emellett összehoztak valamennyi érdekelt felet és alkalmat biztosítottak kérdésfeltevésre és problémák megfogalmazására is.

Seidl Tibor az MMK tudásközpont vezetőjének megnyitója után dr. Grabner Péter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese a hivatal hatósági szerepéről, feladatairól és az e-közművel kapcsolatos tapasztalatairól számolt be. Gyertyánági András a Lechner e-közmű projektjének vezetője az elmúlt időszak jogszabályi változásairól, az e-közmű rendszer bővüléséről beszélt. A kerekasztal-beszélgetést Németh Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnökségének tagja, egyben a MMK e-közmű munkacsoportjának vezetője moderálta. Beszélgetőtársai a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága nevében dr. Farkas Gergely főosztályvezető-helyettes, a lechneres Gyertyánági András, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal osztályvezetője Gurka Szilárd, és Henter János a Magyar Telekom képviselője voltak. A felek egyetértettek abban, hogy a tavaly igényként megfogalmazódott és problémaként felmerült kérdések nagy része mostanra megoldódott. Ehhez többek között a mostanihoz hasonló párbeszédre volt szükség, melynek eredménye nyomán jogszabály-változásra, illetve a rendszer továbbfejlesztésére is sor kerülhetett.

A rendezvény ideje alatt a Lechner Tudásközpont kihelyezett e-közmű HelpDesk szakértőkkel várta a közműegyeztetésben érintett kollégák konkrét kérdéseit.

Az esemény zárszavában Nagy Gyula, az MMK elnöke köszönte meg az együttműködést a résztvevőknek. Nagy Gyula kiemelte: - Az irány jó, így fontos, hogy valamennyi szereplő törekedjen az együttműködésre a továbbiakban is.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

A megújult e-közmű rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében készül.

Juhász Réka