Együttműködési megállapodást kötött a Lechner Tudásközpont és a Magyar Víziközmű Szövetség

E-közmű, adatszolgáltatás- és felhasználás, képzések, oktatások

2021. december 3-án Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője és Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a magyarországi víziközmű-szolgáltatók innovatív fejlesztésének és üzemeltetésének támogatása.

A Lechner Tudásközpont és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) együttműködési megállapodást kötött a magyarországi víziközmű-szolgáltatók innovatív fejlesztésének és üzemeltetésének támogatása céljából. A megállapodást 2021. december 3-án Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője és Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke írta alá a MaVíz titkárságán.

A Lechner és a MaVíz az elmúlt hónapokban áttekintette, hogy milyen módon tudja a Tudásközpont támogatni a magyarországi víziközmű-szolgáltatók innovatív fejlesztéseit és üzemeltetési feladatait. Több olyan közös pont merült fel, amelyekben az együttműködés jól szolgálhatja a MaVíz tagszervezeteit és a hazai víziközmű-szolgáltató szakma fejlődését.

A megállapodás aláírásával új dimenzióba lép a közműhálózat pontosítását is célzó adatszolgáltatás, a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett szakrendszerek és adatbázisok kommunikációja a MaVíz tagszervezetei számára ezentúl a Lechner térinformatikai szakértelme segítségével, munkacsoportok kialakításával történik meg.

A Tudásközpont térinformatikai és szakmai segítséget is nyújt abban, hogy a MaVíz tagszervezetei teljeskörűen el tudják látni az E-közmű irányában történő adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ezenkívül a MaVíz tagszervezetekkel közösen megvizsgálják a Lechner adatkezelési képességéhez illeszkedő adatok további felhasználási lehetőségeit, például a fúrástérképek esetében.

Az együttműködés kiemelt területe a tudásmegosztás, a képzések és oktatások. A Lechner Tudásközpont több olyan szakrendszert fejleszt és üzemeltet, amelyek jól szolgálják a MaVíz tagszervezetek napi és stratégiai munkáját, ilyenek többek között az E-közmű, az E-napló és a TeIR. A Lechner olyan képzési programokat fejleszt, amelyek a MaVíz tagszervezetei számára folyamatosan rendelkezésre fognak állni már az igen közeli jövőben. A képzések nemcsak egyirányúak: a Tudásközpont számára nagyon fontosak azok a speciális igények és tapasztalatok, amelyek a rendszerei fejlesztése során integrálhatók.

Az együttműködés első lépéseként 2022. január végén megkezdődnek az oktatások, amelyeket a Magyar Víziközmű Szövetség fog majd össze. Az első lépés egy GIS képzés lesz, ami január 26-án indul el.

Fotó: Mavíz

Pesti Monika