Elhunyt Fekete Gábor

A FÖMI és a Lechner Tudásközpont egykori vezetőjére emlékezünk

Elhunyt Fekete Gábor, a Lechner Tudásközpont egykori ügyvezetője. A mindig aktív és tevékeny szakember 59 éves korában távozott az élők sorából. Emlékét megőrizzük.

Elhunyt Fekete Gábor, aki 2015 májusától irányította a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (FÖMI), majd 2018 őszétől egy éven át vezette a Lechner Tudásközpontot.

Fekete Gábor munkája során mindig a józan ész, a nemzet érdeke és a törvényes munkavégzés hármas kritériumát tartotta szem előtt. Ötletei, intellektusa, integratív hozzáállása kiemelkedő közigazgatási gondolkodóvá tették. Életigenlő személyiségét, pozitív gondolkodását, emberségét minden munkatársa szerette, akinek alkalma volt együtt dolgozni vele. Halála fájó veszteség a XXI. századi közigazgatás, illetőleg a digitális állam felépítésében résztvevő valamennyi kolléga és pályatárs számára. Munkássága, életútja mind szakmailag, mind emberileg zsinórmérték marad.

Fekete Gábor 2015 májusától irányította a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (FÖMI), majd 2018 őszétől egy éven át vezette a Lechner Tudásközpontot. A Lechner vezetésére vonatkozó felkérése nem csupán a Tudásközpont vezetésére irányult, hanem egy nagyobb szabású együttműködés előkészítésére is.  Ekkor született meg ugyanis az a döntés, amely alapján a Lechner Tudásközponthoz kerültek a BFKH Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály – az egykori Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) – által végzett földmérési és térinformatikai feladatok. Magyarországon ez a két szervezet képviselte a téradatkezelés legmagasabb színvonalát, így a Fekete Gábor vezetése alatt létrejött nagyszabású fúzió közös tető alá hozta a klasszikus földmérési és távérzékelési területeket a Lechner addigi projektjeivel és tevékenységi területeivel.

1963-ban született Sárváron, a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán végzett, majd 1986-tól éveken át fejlesztőmérnökként dolgozott. Egy cikluson keresztül – 1990-1994 között – a főváros XVI. kerületének polgármestere volt, ahol vezetésével átszervezésre került az éves költségvetés és az intézménygazdálkodás teljes rendszere. Később a Citynform Rt. igazgatói posztját töltötte be, ahol munkatársaival az önkormányzati informatikai rendszerek működésének reformját készítette elő. Dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal munkatársaként, ahol az Informatikai Kormánybiztosság programkoordinációs főosztályvezetőjeként az Információs Társadalom Programok irányítását végezte. Több fejlesztési támogatást kezdeményezett, melyek során bírák, ügyészek, pedagógusok, kkv-k kaptak lehetőséget képzésekre és informatikai infrastruktúra kiépítésére a Nemzeti Információs Társadalmi Stratégia alapján. Már a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőként tevékenykedett, amikor felkérték, hogy megbízott főigazgató-helyetteskén vezesse a Károlyi Palota Kulturális Központot, ahol ellenőrzési és intézmény-átszervezési, intézménygazdálkodási feladatokat kapott.  Ezt követően kinevezték az Informatikai és Hírközlési Minisztérium e-közigazgatásért felelős főosztályvezetőjévé, amit a Veresegyház és Térsége Fejlesztéséért Kht. közigazgatási programvezetői feladata követett, amelynek keretében a kistérségi társulási modellkísérlet közigazgatás-fejlesztési projekt irányításáért felelt.

2010-től előbb miniszteri biztosként felügyelte a vidékfejlesztési miniszter irányítása alá tartozó intézmények és gazdasági társaságok informatikai tevékenységét, majd a KIM e-Közigazgatásért felelős helyettes államtitkári tisztségét töltötte be. A KIM-nél több informatikai és szervezetfejlesztési projekt irányításában szerzett tapasztalatot, ilyenek voltak többek között az e-közigazgatás megújítása, a Szabad Szoftver Kompetencia Központ, valamint a cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése. 2014-től az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese volt egészen addig, míg a szakterületért felelős miniszter 2015 februárjában a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatójává nevezte ki. Ezt a feladatot követte a Lechner Tudásközponttal való egyesülés után az újonnan létrejött Tudásközpont irányítása.

Fekete Gábor 59 éves volt. Családjának fájdalmában osztozunk, szellemiségét példaként megőrizzük.

Kép forrása: FÖMI

Juhász Réka