Fejlesztés alatt az Építésügyi Műszaki Adattár

Készül az irányelveket online kezelő és kereső rendszer

Építésügyi Műszaki Adattár néven fejleszt webes irányelv kezelő és kereső rendszert a Lechner Tudásközpont. A naprakész, elektronikus nyilvántartás nem csupán a szabályozási környezet átláthatóságának javítását és a szemléletformálást szolgálja, az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásának és elfogadásának hatékonyabbá válása többek között a mérnökök, építészek, építtetők, építésügyi műszaki szakértők, üzemeltetők, építőipari kivitelezők munkáját is támogatja.

Az építésügyi műszaki irányelv a szabványnál rugalmasabb, rövidebb átfutási idejű műszaki szabályozási eszköz, így különösen a gyorsan avuló építési technológiák és termékek, például a biztonságtechnika esetében, valamint a szabványok által nem szabályozott területeken van kiemelkedő szerepe. Az építésügyi műszaki irányelvek alapos ismerete az épületek tervezéséhez, kivitelezéséhez, a műszaki ellenőrzéshez, a peres és nem peres eljárások minőségi lebonyolításához egyaránt elengedhetetlen.

A Lechner Tudásközpont az építésügyi digitalizáció részeként – az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) szakmai bevonásával és közreműködésével – Építésügyi Műszaki Adattár néven fejleszt egy online irányelv kezelő és kereső rendszert. Az elképzelések szerint az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a szakmabeliek egy webes felületen tájékozódjanak a hatályos irányelvekről, az időgép funkcióval pedig azok időbeli változásai is pontosan nyomon követhetőek. Az elektronikus nyilvántartásban tartalom, tematika és szinonima szerint, valamint változáskövető módon is könnyen lehet keresni a letölthető és szabadon felhasználható dokumentumokban.

A szakrendszer az irányelv készítés, közzététel, módosítás és visszavonás teljes folyamatát is támogatja majd, ugyanis az alkalmazásba egy olyan workflow-struktúrát építenek be a fejlesztők, amely elektronizálja az irányelvek készítéséért és elfogadásáért felelős Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság, valamint a tervezet előkészítéséért és a tartalomszolgáltatásért felelős ÉMI Nonprofit Kft. tevékenységét. Ezzel összefüggésben a rendszer egyik nagy előnye, hogy biztosítja a még tervezés alatt álló, munkaanyag fázisban lévő irányelvek véleményezésének lehetőségét.

Az adattárnak köszönhetően az építésügyi műszaki irányelvek iránt érdeklődő felhasználók számára első körben a tervek szerint 40 féle irányelv lesz megismerhető, letölthető és szabadon felhasználható. Az adatbázis a tervek szerint tartalmazza majd a kapcsolódó jogszabályok listáját is, ezáltal a tématerületről és a szabályozási környezetről egyaránt könnyűszerrel tájékozódhatnak a felhasználók.

A fejlesztők a rendszerbe egy úgynevezett időgép funkciót is beépítenek, ami nagy segítséget nyújt az építésügyi műszaki irányelvek életútjának követésében azáltal, hogy egy adott építésügyi műszaki irányelv érvényes és korábbi (már visszavont) változatait is meg fogja jeleníteni a felületen. Ez a funkció kimondottan az építésügyi szakértők munkáját támogatja, hiszen egy-egy szakértés esetén az építési engedély megszerzésének pillanatában hatályos és aktuális irányelvek szerint szükséges az adott ügyet kivizsgálniuk.

A nyilvántartás az e-epites.hu oldalról érhető el, a véleményezési funkciók ügyfélkapus azonosítást követően biztosítottak a felhasználók számára. A fejlesztés befejezése és a rendszer tesztelése várhatóan 2018 végére, míg élesítése 2019 januárjára valósulhat meg.

Az Építésügyi Műszaki Adattár a Műszaki Irányelv Program részeként az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül.

Keserű Dávid