FM, Proptech és BIM – ettől pezseg az ingatlanszakma

ÁKÉK és BIM kézikönyv a Portfolio konferencián

Az ingatlanpiac résztvevői a Portfolio FM & Office 2018 konferenciáján vitatták meg munkájuk legégetőbb kérdéseit. Az április 19-ei eseményen a Lechner Tudásközpont két szakértője adott elő, Deák Márton a fejlesztés alatt álló Állami Középület Katasztert, Zagorácz Márk pedig a BIM kézikönyvet mutatta be.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Portfolio az FM & Office konferenciát, mely az ingatlan-, létesítmény- és vagyonkezelők, üzemeltetők, finanszírozók, befektetők, tanácsadók és egyéb ingatlanos szakemberek szakmai fóruma. Ingatlanpiaci befektetőket és finanszírozókat egyaránt érintő témákat veséztek ki, mint például a hamarosan piacra érkező több százezer négyzetméternyi új iroda hatását, a minőségi munkaerő megtartását, valamint az épületek karbantartásához szükséges adatok elemzésének fontosságát. Az esemény visszatérő motívuma a munkaerőhiány volt, mely az ingatlanpiacot már az építkezésektől kezdve egészen az üzemeltetésig súlyosan érinti. A B+N Referencia Zrt. például a robotikához fordult segítségért, és gépek fejlesztésével igyekszik a takarítók hiányból adódó problémákat csökkenteni.

Deák Márton, a Lechner Tudásközpont projektvezetője a fejlesztés alatt álló Állami Középület Katasztert (ÁKÉK) mutatta be. A középületek átfogó adatbázisának kiépítése jelenleg is zajlik, a közeljövőben pedig megindul 100 000 m2 alapterületnyi központi kormányzati épület felmérése is. A tervek és épületmodellek egységes formátumban, egy felületen, újrafelhasználható módon fognak szerepelni az ÁKÉK-ben. A szakrendszer két fő részből áll, egyik a 3D épületmodell-tár, mely kereshető módon tartalmazza majd az adatbázisban szereplő 3D-s épületmodelleket, és azok részletes paramétereit. Másik fontos elem a helyiséggazdálkodás rendszer, amely a felhasználó igényeihez igazodva az egyes épületekhez tartozó eszközmennyiségi, energetikai, helyiséggazdálkodási, felújítási, valamint egyéb építészeti adatokat fogja tárolni.

A robotika elterjedése egyelőre távoli science fiction az ingatlanpiacon, ugyanis a legtöbb munkavállaló digitális tudása a legegyszerűbb szoftverek kezeléséhez sem elegendő. A konferencia résztvevői mobiltelefonos applikációval szállhattak be a kerekasztal beszélgetések témáiba, a moderátor kérdéseire valós időben, néhány gombnyomással lehetett válaszolni, így könnyen mérhető volt a résztvevők véleménye, például a közönségnek több mint a fele gondolta úgy, hogy a „Property Management” fejlődése az épületüzemeltetés területén szükséges leginkább, második helyre pedig a kivitelezés került 30%-kal.

A közeljövőben több mint 400 000 m2 területnyi iroda kerül a piacra, így a második szekció azt taglalta, hogy milyen hatással lehet ez a már meglévő irodaházakra, mik a bérlők igényei és milyen szolgáltatásokat nyújthat ezzel szemben egy idősebb épület. A lézerszkennelés, a BIM és a pontfelhő is közvetlenül érinti az ingatlanpiacot, így elsőnek Dr. Lovas Tamás a BME egyetemi docense beszélt a pontfelhőben rejlő lehetőségekről, melyet ma már akár fotóból vagy videóból is el lehet készíteni. Emellett érintette a BIM hasznosságát is, a témakört azonban Zagorácz Márk a Lechner Tudásközpont BIM szakértője fejtette ki bővebben. Előadásában bemutatta a BIM terjedését, gyakorlati jelentését, a hazai és nemzetközi átalakulásokat, illetve szóba került a tavasszal megjelenő BIM kézikönyv első kötete is, mely definíciókat, általános fogalmakat és modelltípusokat fog tartalmazni.

A Portfolio következő eseményén a Lechner Tudásközpont szakértői az okos városokról adnak elő a Smart City 2018 konferencián, június 7-én.

Fotó: Kis Ádám/Lechner Tudásközpont 

Fenyővári Bernadett