Frissült a Lechner Tudásközpont távérzékelési adatbázisa

Légi felvételek, ortofotók és felszínmodellek

2019-es légi- és ortofotókkal, valamint felületmodellekkel gyarapodott a Lechner Tudásközpont távérzékelési adatbázisa. Nem csupán a legfrissebb lombos és lombtalan időszakokról készült felvételeket vásárolhatják meg az érdeklődők a Geoshop.hu oldalon keresztül, hanem igényelhetik az ingyenesen elérhetővé vált, 2010-i évjáratú adatokat is.

Magyarországon több légifelvételezés is zajlott 2019-ben, aminek köszönhetően friss légifelvételekkel és ortofotókkal, valamint az ezek alapján készített digitális (DFM), színezett digitális (cDFM) és normalizált digitális felületmodellekkel (nDFM) gyarapodott a Lechner Tudásközpont távérzékelési adatbázisa.

A jelenleg az ország teljes területét lefedő, legjobb ortofedés három „lombos” évjáratot foglal magában. Az ország középső harmadának „lombos”, vagyis vegetációs időszakban készült fedése a hagyományosnak számító 0,4 m/pixel terepi felbontású adatokkal frissült. E mellett elkészült a 0,2 m/pixel natív felbontású ún. „lombtalan”, vagyis nem vegetációs időszakban a tizenkilenc járási hivatal illetékességi területének fedése, így a 2015 és 2019 között végzett felvételezéseknek köszönhetően az ország feléről elérhetőek lombtalan időszakban készült adatok.

A fentről.hu oldal archív és 10 évnél régebbi légifelvételeit, ortofotóit, valamint oktatási és kutatási célra a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényben meghatározott állami alapadatokat bárki díjmentesen igényelheti a Tudásközpontban, így idén januártól már a 2010-ben készült felvételeket is. Az ország keleti csücskén, illetve délkeleti szegletén, az országhatárhoz közeli, mindösszesen 362 km2 nagyságú területrészeket a 2007. évjárat nem teljesen fedi, ezeken a területeken 2000-ben és 2005-ben készült felvételek nyújthatnak segítséget.

Az elsősorban földmérők és térinformatikusok által használt adatokat a Geoshop.hu portálon keresztül a nap 24 órájában lehet igényelni, ideértve a díjmentes évjáratok egy részét is. Amennyiben a portálon nem található adatigénye lenne, úgy kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Borítókép: Valós színes ortofotó Tihanyról, Lechner Tudásközpont

Jancsó Ágnes