Határmegbízotti munkatalálkozó Nagyváradon

Magyar-román egyeztetés a határmunkákról

Hat év után ismét munkatalálkozón vettek részt az államhatár megjelölésében, a határvonal és a határjelek karbantartásában, megóvásában és közös ellenőrzésében illetékes magyar és a román szervek képviselői Nagyváradon, október 27-én. A munkatalálkozón egy asztalhoz ültek a magyar és a román oldal képviselői: a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitány vezetésével az érintett megyei rendőr-főkapitány tábornokok, határrendész és földmérő szakemberek, román oldalról pedig a területi határőrség főfelügyelői, a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetőjének irányításával.

Határmegbízottak munkatalálkozóján vettek részt magyar és román szakemberek Nagyváradon, október 27-én. A magyar küldöttséget Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, a román küldöttséget pedig Marin Bondar rendőrkapitány, a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetője vezette. A magyar küldöttségben ott voltak Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendőr-főkapitány tábornokai, a határrendészeti szolgálatok vezetői és a Lechner Tudásközpont államhatárügyi szakemberei: Varga Norbert földmérő mérnök, az Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály osztályvezetője, valamint Angyal László földmérő mérnök, Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály magyar–román műszaki szakértői csoportjának vezetője. Ez az alkalom azért volt jelentőségteljes, mert ilyen találkozóra utoljára 2016-ban került sor Makón.

hatarmegbizotti-munkatalalkozo

A határmegbízottak feladatait az 1983 októberében aláírt, napjainkra mind nemzetközi jogilag, mind a földmérési munkák tekintetében idejét múlt rendelkezéseket tartalmazó Egyezmény szabályozza, melyet Magyarországon a 2009. évi XII. törvény hirdetett ki. Az Egyezmény értelmében a határmegbízottak évente egyszer a két állam területén felváltva tartandó munkaértekezleteken értékelik az államhatár rendjének biztosítása érdekében végzett tevékenységüket. Mivel a magyar–román viszonylatban még nincs határbizottság, így a megyei rendőr-főkapitányok felügyelik az államhatár megjelölését határmegbízottként.

Idén, komoly előkészítő munkát követően, hat év után sikerült megszervezni a nemzetközi szerződésben foglalt munkatalálkozó létrejöttét. A találkozó központi témája az elmúlt években végzett határmunkák értékelése és a jövőbeli feladatok meghatározása volt. A küldöttségek döntöttek többek között a Maros, a Körös és a Túr határfolyók soron következő közös felméréséről is.

hatarmegbizotti-munkatalalkozo
Bal oldalon Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, jobb oldalon Marin Bondar rendőrkapitány, a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetője 

A határmegbízotti munkatalálkozó jelentőségét az adja, hogy a két állam küldöttségei személyes találkozójuk során meg tudják vitatni azokat a szakmai kérdéseket, amelyek az államhatár megjelölésével, a határjelek karbantartásával és az államhatár felmérésével kapcsolatosak.

Mind a magyar, mind a román rendőri vezetők és szakemberek egyetértettek abban is, hogy az új magyar–román határszerződés létrehozását megalapozó tárgyalások folytatását szorgalmazzák felettes állami szerveiknél.

Fotó: Varga Norbert / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka