Idén is „Légy ott a kertben!”

Június első hétvégéjén történeti és gyűjteményes kertek várják a látogatókat

A 2022-es nyár sem indulhat el a történeti és gyűjteményes kertek ünneplése nélkül. A június 3-5. között megrendezésre kerülő Légy ott a kertben! programsorozat keretében – a francia Rendez-vous aux jardins kezdeményezéshez csatlakozva – közel húsz hazai helyszín várja a látogatókat, programjaikat a kertek és a klímaváltozás témája köré szervezve. 

Magyarország az idei évben is – immár negyedik alkalommal – csatlakozik a Rendez-vous aux jardins francia kezdeményezéshez, amelynek keretében kastélyparkok, történeti, modern, gyűjteményes és közösségi kertek nyitják meg kapuikat június első hétvégéjén az érdeklődők előtt Légy ott a kertben! címmel. A rendezvény ez évi témája: Kertek és a klímaváltozás. Eddig tizenhét hazai arborétum, kastélypark és botanikus kert csatlakozott a programhoz, köztük például a Folly Arborétum, a Tatai Angolkert és a Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje. A csatlakozni kívánó kertek számára a regisztráció még a jövő héten is nyitva áll, így a résztvevők listája még bővülhet.

fehervarcsurgo
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkja (Fotó forrása: Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó)

A rendezvénysorozat keretében a kertek különleges növényfajok alkotta egyedi atmoszférája mellett a látogatókat érdekes programok is várják, így például előadások, vezetett séták, családi felfedező játékok. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az eseménysorozat keretében rendezik meg a 18. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat, valamint a hozzá kapcsolódó konferenciát, amelynek témája a biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás az arborétumokban. A martonvásári Brunszvik-kastély parkjában az előzetesen bejelentkező csoportok a fafajták felismerését gyakorolhatják játékos feladatlapok segítségével. A füzérradványi Károlyi-kastély parkjában rendkívül gazdag és változatos lesz a programkínálat mindhárom napon, vezetett parktúrával, piknikkel, bábszínházzal, fotókiállítással és kastélykör-futással is várják az érdeklődőket. A rendezvény keretében továbbá kinyitja kapuit a látogatók előtt a Győry-kastély Perkátán, a Varga Márton Japánkert és Botanikus kert és a móri Lamberg-kastély is. Mindezeken kívül még számos helyszín látogatható országszerte a rendezvénysorozat keretében kedvezményesen vagy akár ingyenesen.

pannonhalma
Gyógynövénykert Pannonhalmán (Fotó forrása: Hirling Bálint)

A Rendez-vous aux jardins kezdeményezés 2003-ban indult el Franciaországban azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet kertörökségünk értékeire, valamint arra, hogy milyen fontos ezeket megőriznünk. Azóta csaknem 25 ország kapcsolódik be évről évre a programsorozatba. A résztvevő parkok és kertek felkerülnek az Európában zajló összes programot megjelenítő térképre bemutatkozó anyagaikkal, így akár a külföldi helyszínek között is lehet böngészni.

Borítókép forrása: Füzérradványi Károlyi-kastély

Pesti Monika