Interaktív térképen nagyobb városaink fejlesztési-tervezési adatai

Friss alkalmazás a TEIR-ben

Bővült a településen belüli adatokat interaktív térképen megjelenítő alkalmazás térbeli lefedettsége és információ-tartalma. Már nem csupán a megyei jogú városok, hanem valamennyi, 20 ezer főnél népesebb település több száz intézményi adata megtekinthető 100*100 méteres területegységekre bontva.

A Lechner Tudásközpont fejlesztése révén már a nagyobb városok esetében is elérhetővé váltak a helyi demográfiai, jövedelmi, beépítettségi adatok. Az információk 100*100 méteres területekre lebontva is megjeleníthetők, az interaktív térképi rétegeknek köszönhetően pedig néhány kattintással vizsgálhatók a különböző adathalmazok közötti térbeli összefüggések is.

Az alkalmazással például könnyedén ábrázolható, hogy a településen belül hol, milyen korösszetételű népesség koncentrálódik, melyek a családi házas vagy lakótelepes övezetek, vagy az ingatlanárak alapján merre találhatók a magasabb, illetve alacsonyabb státuszú városrészek.

Az alapvetően települési szintű adatokat tartalmazó TeIR (Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) TETA alkalmazásában (Országos Fejlesztési Tervezést Támogató Rendszer) a térképen megjeleníthető demográfiai és vagyoni viszonyokon kívül már lekérdezhető több száz intézmény és szolgáltatás pontszerű elhelyezkedése is (úgynevezett POI adatok). Az adatbázis 169 ezer POI-t tartalmaz, a POI pontok megjelenítik például, hogy hol találhatók általános iskolák, fogorvosi rendelők, turistaházak, dohányboltok, stb. – egészen pontosan 345 alkategória térbeli mintázata. Ábrázolásuk persze kombinálható a POI-k megjelenítésével, így összevethető például a gyerekkorú népesség térbeli megoszlása és az általános iskolák elhelyezkedése.

A nyilvánosan elérhető modulban mindezeken felül megtalálhatók települési, térségi tervek, összehasonlíthatók az egyes megyék fejlesztési céljai a 2014-2020 közötti időszakban, valamint a célokhoz kapcsolódó mutatók változása is nyomon követhető.

A https://teta.teir.hu/ weboldalon elérhető alkalmazás Térképtár/Intézményellátottság menüpontjában található fenti információk 2015-ös adatokkal frissültek, a 100*100 méteres térképi rétegeknek köszönhetően pedig már egészen szűk, fókuszált megjelenítés is lehetséges.

Makainé Vellai Viktória térinformatikus