Kéktúrázás Napja a Lechnerrel

Országos Kéktúra 070 szakasz: Hollóháza – Nagy-Milic – Füzér

Az Országos Kéktúrázás napján, október 9-én több mint 50 túrázó fedezte fel a Hollóházától Füzérig tartó útvonalat, amelynek szervezését a Lechner Tudásközpont kollégái vállalták. Az érdeklődők természetjárás közben megismerhették a Lechner geodéziai szakértőinek munkáját, megnézhették és kipróbálhatták, hogyan működnek földmérő műszereik. Az esemény részleteiről Varga Norberttől, a Lechner Tudásközpont Alaphálózati és Államhatárügyi Osztályának vezetőjétől olvashatunk részletes beszámolót.

Október 9-én csípős, -2 fokos reggelen gyülekezett a több mint 50 fős túracsapat Hollóházán az Országos Kéktúra elejét (végét) jelző emlékműnél. Az előre jelentkezett túrázókhoz 12 lechneres munkatárs és családtagjaik is csatlakoztak.

A túraút egy szép hosszú emelkedővel kezdődött, a Drahos-rétre érve már rendesen kimelegedtünk. Utunk innen szép erdei sétaúton vezetett fel a Bodó-rétre, ahol Csorba Kristóf kollégánk várta a túrázókat geodéziai műszerbemutatóval. Az érdeklődők pihenésképpen kipróbálhattak egy mérőállomást és megkereshették a GNSS műszerrel a fűben elrejtett 10 forintos érmét. A műszerbemutatót követően Sebők Tamás kollégánk tartott előadást a vízszintes és magassági alappontokról.

Folytatva túrautunkat, kellemes séta során, jókat beszélgetve, sztorizgatva értünk fel a magyar–szlovák államhatárhoz. Az államhatár földmérési munkáiról és a határjelekről Varga Norbert kollégánk beszélt egy előadás keretében.

Az előadás után az államhatár mentén, határjeleket kerülgetve értünk fel a 895 méter magas Nagy-Milicre, a Zempléni-hegység legmagasabb pontjára. A csúcson már verőfényes időben készült a csúcsfotó. Ezután néhány perces séta következett a Kis-Milicig és máris a Károlyi-kilátónál jártunk. A 2015-ben épült kilátóról sajnos a párás idő miatt nem láthattuk a Kárpátok bérceit, de így is fenséges panoráma tárult elénk, lábunk alatt terült el az Eperjes-Tokaji (Zemplén)-hegység gyönyörű vonulata.

A kilátás megcsodálása után Kovács Iván kollégánk ismertette a Lechner egyik új termékét, a Nemzeti Térinformatikai Alaptérképet. A Kis-Milicről erős, görgeteges lejtőn ereszkedtünk le a Csataréti vadászházhoz, ahol Mikus Gábor kollégánk tartott ismertetőt Magyarország ökoszisztéma alaptérképéről.

A vadászháztól kényelmes, gyönyörű őszi színekkel keretezett erdei úton értünk el a füzéri vár parkolójáig. A parkolóból ismét nekiindultunk és utolsó kapaszkodóra indultunk. A Várhegy tetejére érve élménygazdag vezetés keretében ismerkedtünk meg a vár történetével.

A megtett 13.5 km túraút, a maga 675 méteres emelkedésével sportteljesítménynek is megfelel, de a túra közbeni beszélgetések, az elhangzott előadások még teljesebbé tették a gyönyörű túranapot. 

Fotó: Szabó Balázs / Lechner Tudásközpont