KÖFOP támogatási szerződéseket kötött a Lechner Tudásközpont

A projektek célja a hatékonyabb ügyintézés és az elektronizált építésügy

2016. december 21-én a Lechner Tudásközpont két, európai uniós forrásból finanszírozott kiemelt projektre kötött támogatási szerződést. Az E-építés keretrendszer és a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című építésügyi projektek célja az építésügyi eljárások elektronizálása, az ügymenetek gyorsítása és hatékonyságának növelése.

Az építésügy fejlesztése érdekében a Lechner Tudásközpont konzorciumvezetőként kötött támogatási szerződést a 1004/2016. (I. 18.) a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározat, valamint annak módosításai „Az adminisztratív terhek csökkentése” című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 kódszámú pályázati felhívása alapján.

Ennek megfelelően a Lechner Tudásközpont 2016 szeptemberében két építésügyi („E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában”, valamint „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása”) projektre nyújtott be támogatási kérelmet, majd december 21-én aláírták a vonatkozó támogatási szerződéseket. Ezzel a lépéssel az e-közigazgatás kiszélesítése keretében elindulhat a hazai építésügyi folyamatok széles körű elektronizációja, melynek következtében az ügyfelek adminisztrációs terhei csökkennek és az ügyintézők munkája is észszerűsödik.

Az E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában projekt átfogó célja az építésügyi hatósági eljárások átfutási idejének és költségének csökkentése, a lakosságot és a vállalkozásokat sújtó építési adminisztratív terhek minimalizálása, ezáltal a magyar gazdaság versenyképességének növelése. A 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása projekt tervezett eredményeként elektronizálásra kerülnek a közműegyeztetéshez és térségi tervezéshez kapcsolódó folyamatok, az ügyfelek gyorsabban jutnak hozzá a szükséges adatokhoz.

A cél olyan informatikai rendszerek létrehozása, amelyek építenek a már kialakított informatikai rendszerekre és az azok létrehozása során megszerzett tapasztalatokra, ugyanakkor lefedik a teljes – a projektek előkészítésétől a kivitelezés lezárásáig tartó – építési beruházási folyamatot, és felhasználják a főbb szabványokat, valamint az új típusú, elsősorban 3D technológiákat.

Míg az E-építés keretrendszer támogatási összege 7 762 000 000 Ft, addig a 3D Magyarország projekt 9 750 000 000 Ft forrásból gazdálkodhat, melyeket 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban biztosít.

Kép forrása: Lechner Tudásközpont / Kis Ádám

Keserű Dávid