Közművek a digitalizáció útján

Megkezdődött a közművezeték-üzemeltetők kötelező regisztrációja az e-közmű rendszerbe

Megkezdődött a közművezeték-üzemeltetők kötelező regisztrációja az elektronikus közműnyilvántartó rendszerbe. A megújult e-közmű felület az e-epites.hu oldalról érhető el.

Két hónapig, április 1-jétől június 1-jéig tart a közműhálózatokat üzemeltető szervezetek kötelező regisztrációs periódusa az elektronikus közműnyilvántartásban. A megadott időtartam alatt az e-közmű megújult adatszolgáltatói felületén minden hazai közművezeték-üzemeltetőnek regisztrálnia kell, beleértve a korábban már bejelentkezett üzemeltetőket is. Ennek elmaradása esetén a vonatkozó, 2016. novemberi kormányrendelet értelmében a felügyeleti hatóságok, azaz vízi közművek, villamos energia-, földgáz- és távhőhálózatok területén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), elektronikus hírközlés esetében pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szankciókat alkalmazhatnak.

A nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok kiépítési költségeinek csökkentésére irányuló EU irányelv, valamint a Digitális Nemzeti Fejlesztési Program és a hozzá kapcsolódó Szupergyors Internet Projekt megindításával megnőtt az igény a közművek adatainak digitális hozzáférésére. Az EU tagállamok számára 2016. július 1-jétől alkalmazandó irányelv és a hazai tematikus programok teljesítésének előmozdítására a kormány a közmű-egyeztetési folyamat szabványosítását és elektronizálását határozta meg. Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló kormányrendelet 2013. november 1-jei hatályba lépése már előírta a közművezeték-üzemeltetők számára, hogy hálózataikra vonatkozó téradataikat tegyék elérhetővé egy központi, államilag üzemeltetett rendszer részére – ezzel jött létre az egységes elektronikus közműnyilvántartás alap-intézményrendszere. A 2013-as rendelet 2017. január 1-jéig szankció nélküli felkészülési időszakot biztosított a közművezeték-üzemeltetőknek az adatszolgáltatások kialakítására. A tavaly novemberi kormányrendelet ezt fél, egyes esetekben egy évvel meghosszabbította, ennek az időszaknak része a mostani, két hónapos regisztrációs időszak.

A közművek számára hozzáférhető, megújult webes felület indulását követően a nyár folyamán a lakossági, vagyis a tájékoztató felület is új arculatot kap majd. Az elektronizált közmű-egyeztetési folyamat július első napjától kezdve kizárólag az e-közmű felületéről indítható el. A felhasználók ezt követően csak a regisztrált közművezeték-üzemeltetőket találják meg a rendszerben, ezért számukra és a felhasználók számára is egyaránt fontos az üzemeltetők jelenléte az online felületen.

A megújult e-közmű rendszert a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának háttérintézményeként a Lechner Tudásközpont fejleszti és üzemelteti. További információ: www.e-epites.hu/kozmuvek

A megújult e-közmű rendszer az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00037 azonosítószámú, 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében készül.

Lechner Tudásközpont