Közös Célok Reményében a Dél-Tolnai Jegyzőklub szakmai napján

Szekszárdon tartottak előadást a Lechner szakértői

A Dél-Tolnai Jegyzőklub szakmai napján vettek részt szeptember 9-én Szekszárdon a Lechner Tudásközpont ingatlan-nyilvántartási és geodéziai szakértői. A Központi Címregiszterhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati megközelítésű előadásaikkal nagy sikert értek el a résztvevők körében.

A Dél-Tolnai Jegyzőklub szakmai napján tartottak előadást a Lechner Tudásközpont Ingatlan-nyilvántartási és Geodéziai Igazgatóságának munkatársai. A Tolna megyei Kölesdi Közös Önkormányzati Hivatal által szervezett eseményre szeptember 9-én került sor Szekszárdon, a régi Vármegyeháza gyönyörűen felújított épületében.

A szakmai nap a Központi Címregiszterhez (KCR) kapcsolódó önkormányzati és ingatlanügyi hatósági feladatellátás témakörében szerveződött. A hallgatóság sorait a környező önkormányzatok jegyzői, jegyzői feladatellátást segítő ügyintézői, valamint az ingatlanügyi hatósági feladatellátást végző ügyintézők alkották. Elsőként Jánossy András, a Lechner Tudásközpont Ingatlan-nyilvántartási Főosztályának vezetője tartotta meg a „Közös Célok Reményében... a Lechner ingatlan-nyilvántartási szolgáltatásai” című előadását. Ezt követően Darabánt Miklós TAKARNET ügyfélszolgálati felelős ismertette a KCR jogi és igazgatási hátterét, valamint az ingatlan-nyilvántartással való kapcsolatáról szóló beszámolójával nyújtott elméleti ismereteket. Végezetül Nagy Péter ingatlan-nyilvántartási rendszertámogató szakértő tartotta meg a tárgyhoz kapcsolódóan a gyakorlati kérdéseket felvázoló, az életből vett példákkal sűrűn tűzdelt előadását.

Dr. Herczig Hajnalka, a szakmai napot szervező Kölesdi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője dicséretét fejezte ki a Lechner munkatársai által tartott előadásokkal kapcsolatban, méltatva a téma gyakorlatias szempontú megközelítését, valamint a kiváló oktatási anyagot és előadásmódot. A jegyző asszony elmondta, a Lechner Tudásközpont módszereinek gyakorlati alkalmazhatósága miatt azokat szívesen ajánlaná mások figyelmébe is. 

Az ingatlan-nyilvántartáshoz kapcsolódó szakmai nap helyszíneként szolgáló régi Vármegyeháza a kulturális örökségvédelem szempontjából is említésre méltó épület. Felépítésének gondolata akkor merült fel először, mikor 1779-ben Tolna vármegye székhelyét Simontornyáról Szekszárdra költöztette a megyegyűlés. Jelenlegi formájának tervezésébe 1827-ben bekapcsolódott Pollack Mihály is. Az 1833-ban elkészült épületben hangversenyt adott Liszt Ferenc, akinek Szekszárdi mise című művét a megyeszékhely inspirálta – igaz, magát a művet Szekszárdon először 1978-ban adták elő.