„Lakni tudni kell!” – már online is

A Lechner lakótelep-építési kiállítását bemutató katalógus megtekinthető a Fotótár honlapján

Digitálisan lapozhatjuk végig a Lechner Fotótár oldalán a Lakótelep-építési és társadalmi kísérletek a ’60–70-es években című kiállítás katalógusát, amely három – a hazai tömeges lakásépítés egy-egy lépcsőfokát jelentő – lakótelep építéstörténetét mutatja be. A tervrajzokon és a fotókon kívül a kor meghatározó építészeinek, várostervezőinek, szociológusainak, politikusainak és a lakótelepek lakóinak véleményét is megismerhetjük. 

A Lechner lakótelep-építési kiállítás-katalógus – amely digitális formában itt tekinthető meg – a Budafoki kísérleti lakótelep, valamint a Kelenföldi és az Újpalotai lakótelep létrejöttének történetét ismerteti, a kiállítás anyagát adó, a Lechner Tudásközpontban őrzött fotókkal és tervrajzokkal illusztrálva.

kiallitas
A digitális kiadvány egy oldala: a Budafoki kísérleti lakótelep és a Kelenföldi lakótelep csúszózsalus épületei

A hatvanas évek legégetőbb budapesti építészeti problémájára, az erőltetett iparosítás és a társadalom szocialista átszervezése nyomán fellépő nagymérvű lakáshiányra a korabeli építészek és várostervezők egy átfogó építészeti és életmódkísérlettel próbálták megtalálni a megoldást. Hogyan silányodott ez a társadalmi fókuszú, szinte futurisztikus és jobbító szándékú megközelítés egy mennyiségi szempontokat előtérbe helyező, tömeges lakásépítési hullámmá? Hogyan lehet, hogy tehetséges és elszánt építészek nagyratörő és alapos tervei nyomán olyan lakónegyedek születtek, amelyek nem minden esetben elégítik ki az egyéni élet összes árnyalatát? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Lechner Tudásközpont „Lakni tudni kell!” – Lakótelep-építési és társadalmi kísérletek a ’60–70-es években című, a múlt év májusában megnyílt kiállításának kurátorai, Hutter Katalin Cecília, Rakovszky Zsófia és Végh Árpád.

A nagy sikerű kiállítás – amely a tavaly őszi Kulturális Örökség Napjai és Design Hét rendezvénysorozatoknak is része volt – magját az óbudai hasonló próbálkozással szemben kevésbé ismert Budafoki kísérleti lakótelep bemutatása adja. Itt több olyan új technológiát kipróbáltak, amelyeket később Budapest első nagy házgyári lakótelepén, Kelenföldön is alkalmaztak. Az Újpalotai lakótelep, amelyet harmadikként a kiállításon megismerhetünk, már a lakótelepek következő generációját indította el, ahol a tervezők egy „városiasabb város” megteremtésére tettek kísérletet. A három lakótelepet, amelyek a hazai tömeges lakásépítés egy-egy lépcsőfokát jelentik, a Dokumentációs Központ Terv-, Fotó- és Filmtárának dokumentumain keresztül ismerhetjük meg a héten záró kiállításon. Ehhez járulnak hozzá a kor meghatározó építészeinek, várostervezőinek, szociológusainak, politikusainak és a lakótelepek lakóinak elbeszélései, amelyek szintén a tárlat részét képezik.

kiallitas
Archív fényképek a Lechner Fotótárából a kiadvány Kelenföldi lakóteleppel foglalkozó fejezetében

A kiállítás katalógusa most a Lechner Fotótár honlapján elérhetővé vált, így az itt összegyűjtött nagyon értékes tudásanyag hosszasabban, alaposabban és – ahogy ez a jelenlegi pandémiás helyzetben szintén nem elhanyagolható szempont – személyes megjelenés nélkül is tanulmányozható. Ez a virtuális lehetőség időben is meghosszabbítja a lakótelep-építéssel foglalkozó kiállítás megtekinthetőségét, ugyanis azt a Lechner Tudásközpont ügyfélterében október végén egy újabb tárlat fogja váltani.