Lejáró földmérő igazolványok megújítása, akár most

Az igazolvány bármikor megújítható, az új dokumentum visszavonásig érvényes

Földmérők figyelem! Nem szükséges az érvényességi idő végéig várni a régi típusú, lejárati idővel rendelkező földmérő igazolványok megújításával. Az igazolvány bármikor megújítható, az új dokumentumok pedig már visszavonásig érvényesek. A földmérő igazolványok lejárat előtti megújításával elkerülhető, hogy a 2024 tavaszán lejáró iratok esetlegesen fennakadásokat okozzanak a munkavégzésben. Az igénylés megindításához minden információ megtalálható a Lechner Tudásközpont honlapján.

Több száz régi típusú, 10 éves lejárati idejének vége felé közeledő, fényképes földmérő igazolvány van még használatban, melyek ugyan érvényességük utolsó napjáig gond nélkül használhatók, mégis célszerű megújítani őket. A lejárat előtti megújítással ugyanis elkerülhető, hogy a 2024 tavaszán lejáró iratok esetlegesen fennakadásokat okozzanak a munkavégzésben, földmérési adatszolgáltatáskor. Az új, visszavonásig érvényes földmérő igazolványok igénylésének megindításához minden információ megtalálható a Lechner Tudásközpont honlapján.

lejaro-foldmero-igazolvnyok-megujitasa-foto-tothsandor

A földmérő igazolványok korábban 10 évig voltak érvényesek, ezután meg kellet újítani őket. Ezt az időkorlátot törölte el 2020 júniusában a rendelet módosítása, amely a kimondta, hogy az új földmérő igazolványok már visszavonásig érvényesek, személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal együtt. Így a korábban kiadott igazolványok érvényességi idejük lejártáig használhatóak, azután pedig a rendelet 3. számú melléklete szerint igényelhetők újra, ezúttal már lejárati dátum nélkül. Az idei év végéig 109 ilyen igazolvány fog lejárni, 2024-es évben pedig 177.

A Lechner Tudásközpont honlapjának egyik legtöbbet látogatott oldala az aktuális földmérő igazolványok publikus listája.  Ez a lista – amelyben bárki kereshet földmérőt, akár név szerint, akár vármegyére szűrve – közhiteles nyilvántartás. Ez azt jelenti, hogy jogszabályi kötelezettség alapján a Lechner Tudásközpont tartja nyilván és teszi közzé honlapján azokat a szakembereket, akiknek jogosultsága van földmérési tevékenységet végezni Magyarországon. A földmérői tevékenység hazánkban végzettséghez kötött, melyről szintén jogszabály rendelkezik.

Fotó: Tóth Sándor / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka