Magyar Tudomány Ünnepe 2022

Tudomány: út a világ megismeréséhez

A Magyar Tudomány Ünnepének programsorozatát „Tudomány: út a világ megismeréséhez” mottóval indította útjára idén a Magyar Tudományos Akadémia. Az esemény november 3-ai nyitóünepsége után egymást érik a tudományos konferenciák és tudomány-népszerűsítő előadások, melyek közül a november 17-én az MTA dísztermében megtartott szimpóziumon a Lechner Tudásközpont is képviseltette magát egy szegregátumok térképes megjelenítését lehetővé tévő webes térinformatikai rendszer bemutatásával. 

A Magyar Tudományos Akadémia már negyedszázada megemlékezik a magyar tudomány ünnepéről, 2003 óta pedig hivatalosan is november 3-án ünnepeljük a hazai tudományos életet. Idén az esemény nem csupán egyetlen napra korlátozódott, hanem egész novemberben tudomány-népszerűsítő előadások és konferenciák hívták fel a figyelmet a tudás hatalmára és értékére. Széles körből merített a programsorozat, számos más téma mellett szó volt a Gateway űrállomás jövőbeni lakóinak védelmében majd a Hold körül dolgozó magyar sugárzásmérő rendszerről, a nők tudományban elfoglalt helyéről, a kvantumszámítógépeket övező mítoszokról és a valóságról, az alternatív élelmiszerek előállításáról és alkalmazási lehetőségeiről, a látás helyreállításának lehetőségeiről vagy a versfordításról is. 

mtu

A Magyar Tudomány Ünnepe idén „Tudomány: út a világ megismeréséhez” mottóval indult útjára. A november 17-ei A magyarországi szegregátumokban élők egészsége és egészségügyi helyzete című szimpóziumon a Lechner Tudásközpont részéről Juhász Géza a Tervezési és Téradat-szolgáltatási Főosztály vezetője tartott előadást. A MTA Dísztermében megtartott konferencián Juhász Géza azt az informatikai rendszert mutatta be, amely az egész országra kiterjedően biztosítja a szegregátumok egészségstatisztikai adatainak térképes megjelenítését a szakpolitikai elemzők és döntéshozók számára. 

A témában érintett szakmai felhasználói kör számára elérhető térinformatikai szolgáltatás a https://estat.unideb.hu honlapon keresztül érhető el. Különböző időszakokra (2011, 2019, 2020) és területi egységekre (háziorvosi praxisok, települések, felzárkózó települések programban résztvevő települések, egyes szegregátumok, járások, megyék, régiók) képes demonstrálni azt az összesen 185 területspecifikus indikátort, amelyeket a program során az érintett munkacsoport előállított. A webes szolgáltatással térképek és táblázatok formájában exportálhatóak az eredmények, ami a felhasználók saját céljainak megfelelő hasznosítást tesz lehetővé.

Juhász Réka