Magyarokat is vonz a geobiznisz

Kíváncsi lechneresek Londonban

Kíváncsi lechneresek Londonban - GEO Business Show 2016

Egyedüli hazai szakembergárdaként képviselte a Lechner Tudásközpont küldöttsége a magyar térinformatikai szakmát a nagyszabású londoni GEO Business Show nemzetközi vásáron és konferencián. A Lechner munkatársai útjuk során a szakkiállítás mellett meglátogatták a megújuló energiával üzemelő The Crystal épületet, láttak high-tech terepasztalt London központjáról, valamint szakmai egyeztetésen is részt vettek.

BIM épületinformációs modellezés, drónok, okos város és 3D nyomtatás – ezek voltak a hívószavak a május végi GEO Business Show londoni szakmai kiállítás és konferencia idei programján, amelyek a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának újdonságokra fogékony szakmai szervezeteként működő Lechner Tudásközpont munkatársait is Londonba csalták.

A harmadik alkalommal megrendezett esemény nem titkolt célja, hogy alaposan bevésse helyét a térinformatika nemzetközi eseménynaptárába. Törekvésük sikerét jól mutatja, hogy a májusi rendezvényre ötven ország szakemberei voltak kíváncsiak. A nyitóelőadások egyikét Ed Parsons, a Google vezető térinformatikusa tartotta. A csaknem kétezer-ötszáz résztvevő között négy magyar is volt.

Szekeres Orsolya, Vellai Viktória, Kurenkov Vjacseszláv és Dr. Sik András, a BIM technológia széles körű hazai elterjesztésén dolgozó Lechner Tudásközpont munkatársai a nemzetközi trendekről benyomásokat szerezve konstatálhatták, hogy jó az út, amelyen a Lechner is elindult: a BIM a közeli jövőben vezető szerephez jut majd nemcsak az épített környezet digitalizálásában, de magában a térinformatikai iparban is.

A Business Design Centerben megtartott rendezvény idén is rohamot intézett a térinformatikai ipar szívének és elméjének bevételére. A fókuszban az új adatgyűjtési megoldások és technológiák álltak, de a Lechner számára kiemelten fontos témákban, a smart city, a BIM, a térinformatika, a kiterjesztett és virtuális valóság technológiák, az e-közmű, valamint a terepi és légi távérzékelés területén is alkalom kínálkozott a nemzetközi trendek megismerésére.

Számos, a Tudásközpont által fejlesztett elektronikus közműnyilvántartással párhuzamba állítható nemzetközi példáról is hallottak előadást, sőt, a magyar csapat e-közmű témában felkérést is kapott a következő évi konferenciára meghívott előadóként. A szakmai előadásokkal egy időben zajló kiállításon a témában érdekelt 200 leginnovatívabb nemzetközi cég biztosított egyedülálló lehetőséget a termékek és szolgáltatások megismerésére, kipróbálására, illetve szakmai eszmecserére.

A lechneres küldöttség a szakkiállítás mellett ellátogatott a kelet-londoni Royal Victoria Dock negyedbe is, ahol a Green Enterprise District irányelvei szerint épült The Crystal ikonikus épületét és annak állandó kiállítását csodálták meg. A Siemens által építtetett és üzemeltetett 18 000 m2 alapterületű építmény 100%-ban megújuló forrásokból állítja elő a működéséhez szükséges energiát. Kiállítása interaktív módon mutatja be a nagyvárosokat érintő globális trendeket, innovatív megoldásokat. Úgy játszhatunk vele, hogy közben megértjük a fenntartható város fogalmát és fontosságát.

Az előzetes kapcsolatfelvételnek köszönhetően a lechneres csapat bepillanthatott az angliai várostervezés kulisszái mögé is, mikor szakmai egyeztetésen vett részt a Royal Town Planning Institute-tal, ahol Richard Blyth és Harry Burchill vezető tervezők fogadták őket. A Royal Town Planning Institute, azaz a Királyi Várostervezési Intézet az Egyesült Királyság vezető fenntartható- és térségi tervező intézménye, létszámát tekintve Európa legnagyobb tervező szervezete. Feladatuk többek között a fejlesztési-, közösségi-, és infrastruktúra-tervezés, valamint a fejlesztés-menedzsment. Mr. Burchill egy város-léptékű BIM modell vízióját vázolta a magyar szakemberek előtt, amely egyaránt segíti a London területére vonatkozó tervezési és engedélyeztetési folyamatokat is. Jelenleg az foglalkoztatja őket, mennyire kell részletezettnek lennie egy elkészülő 3D modellnek. Manchester közműegyeztető rendszere és egy BIM-alapú várostervezési pilot projekt keretében tesztelik a víziók és a realitás találkozását.

Egy másik intézmény-látogatás célpontja a The Building Centre volt, amely a hazai Kortárs Építészeti Központhoz hasonlítható és ahol a New London Model elnevezésű kiállítás fő attrakcióját, egy 1:2000 méretarányú interaktív városmodellt tanulmányozhattak Londonról. A gyereknek, felnőttnek, laikusnak és szakmabelinek egyaránt izgalmas terepasztal és a kifinomult vetítőrendszer London történetét és fejlődésének fázisait, jövőbeli lehetőségeit mutatja be úgy, hogy arra még a Vasember is elismerően csettintene. A folyamatosan bővülő megapolisz átalakítását a terepasztal készítői élhető környezet építésével és okos megoldások segítségével képzelik el.

A The Building Centre számos modern technológiával működő látványelemmel bővült az utóbbi időben, ami a Lechner Tudásközpont számára is iránymutatásul szolgálhat a Gépházban tervezett konferencia és kiállító terem megvalósításához.

Videók forrása:
https://www.thecrystal.org
http://www.buildingcentre.co.uk

Képek forrása: Lechner Tudásközpont

Juhász Réka