Milyen lesz az építészeti tervezés jövője?

Kérdőív az építészet jövőjéről

Kovács Ádám Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészeti Geometria és Informatika Tanszékének doktorandusza felmérést készít arról, hogy vélhetően hogyan fog átalakulni a hazai építészeti tervezés folyamata az elkövetkezendő években. Az anonim kérdőív kitöltésére 2018. február 18-ig van lehetőség.

Hogyan fog kinézni a világ 20 év múlva? Mivel fogunk közlekedni? Mennyibe fog kerülni egy kiló kenyér? Milyen épületekben fogunk lakni? A válaszokat megjósolni senki sem tudja, de ha ismerjük a mozgatórugókat, akkor nagyvonalakban vázolni lehet a jövő forgatókönyvét. Kovács Ádám jövőkutatás tantárgyához készített felmérésének központi témája az építészek szerepének megváltozása az elkövetkezendő 20 évben. Kutatásában olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, hogy kik lesznek a résztvevői, milyen igényeket fogalmaznak meg és milyen eszközöket, technológiákat használnak majd vélhetően az építészek a tervezési folyamatok során.

A kutatásban elsősorban a szakértők gondolatai a mérvadóak, így a felmérés készítője arra kéri az építészeti tervezéssel foglalkozókat, hogy a kérdőívben tegyen kísérletet annak megjósolására, hogy hogyan fognak megszületni az épületek 20 év múlva. Az elért eredmények publikálása tavasz végére várható. A kutatásban való részvétel név nélkül, anonim módon történik, az adatokat bizalmasan kezelve. A kérdőív kitöltésére 2018. február 18.-ig van lehetőség.

Borítókép: Lechner Tudásközpont / Kis Ádám

Fenyővári Bernadett