Nagy érdeklődés mellett zajlott az Európai Űrügynökség továbbképzése Kőszegen

A hazai földmegfigyelést Lechneres előadó mutatta be

Dr. Kristóf Dániel, a Lechner Tudásközpont Űrtávérzékelési Osztályának vezetője tartotta az Európai Űrügynökség november 21. és 25. között Kőszegen megrendezett továbbképző tanfolyamának első előadását, amelyben a résztvevő huszonegy európai ország képviselői számára bemutatta a hazai földmegfigyelési tevékenységet.

2022. november 21. és 25. között a távérzékelésről szóló továbbképző tanfolyamot szervezett az Európai Űrügynökség (ESA) a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével (FTI-iASK) együttműködve. A tanfolyam fókuszában a mezőgazdasági területek és a felszíni vizek műholdas megfigyelése állt. A képzés egyedi lehetőséget biztosított a műholdas távérzékelés magas szintű megismeréséhez és a jelenkori legmodernebb adatelemzési technikák elsajátításához, ennek köszönhetően nagy érdeklődés mellett zajlott le: számos magyar kutató és PhD-hallgató mellett összesen mintegy 21 európai ország képviseltette magát. A fő cél az volt, hogy a földmegfigyelési (EO) tudományterülettel foglalkozó kutatók és szakértők következő generációja számára nyújtsanak ismereteket a multispektrális, hiperspektrális és SAR-missziók – mint például az európai Copernicus program Sentinel műholdcsaládja – megfigyelési adatainak tudományos és alkalmazásfejlesztésre történő felhasználásához.

A tanfolyam kezdő napjának első szakmai előadását a hazai földmegfigyelésről dr. Kristóf Dániel, a Lechner Tudásközpont Űrtávérzékelési Osztályának vezetője, egyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál működő magyar ESA delegáció  földmegfigyelésért felelős tagja tartotta. Előadása során kitért a magyar földmegfigyelés kezdeteire, például a magyar űrhajósok földfotózásra való felkészítésére, amely Pencen, a Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumban zajlott. A 80-as és 90-es évek fejlesztéseinek áttekintése után a jelenlegi helyzetről és a tanfolyam témájához illeszkedő friss eredményekről beszélt. A Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) és a Földmegfigyelési Operatív Központ (FOK) rövid ismertetését követően az idei aszályhelyzettel kapcsolatos részletes távérzékelési alapú vizsgálatok eddigi eredményeit mutatta be, majd átfogó képet adott a szintén témába vágó Danube Data Cube  ESA-projektről.

Az ötnapos szakmai eseményen elméleti előadások és gyakorlati tréningek követték egymást, amelyek a főbb műholdas rendszerekkel, a távérzékelt adatokkal és ezek felhasználásával foglalkoztak. Ezen belül többek között a növénytérképezéssel és a növényzet biofizikai paramétereinek nyomon követésével, a földfelszíni hőmérséklet, a párolgás és a talajnedvesség becslésével, az öntözött területek elemzésével: térképezéssel, kvantitatív vizsgálatokkal, az aszálymonitoring és a vízfelhasználás hatékonyságának becslésével, az idősoros és több forrásból származó adatok elemzésével.

Címlapkép forrása: iask.hu

Pesti Monika