Nem elég, ha okos a város: élni is tudni kell benne

A Napi.hu decemberi Smart City konferenciáján a Lechner Tudásközpontot az ügyvezető igazgató, Kolossa József képviselte

Az okos városra nincs ma egyértelmű definíció, de a településfejlesztést csupán a technológia fejlesztések irányából nem érdemes és nem is célszerű értelmezni, hangsúlyozta Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezető igazgatója a Napi.hu Smart City konferenciáján. A december 11-én online felületen megrendezett eseményen az okos város koncepciók átértékeléséről, a koronavírus-járvány kínálta lehetőségekről és a települések rebootjának fontosságáról szóltak az esemény első előadói, majd az okosváros közlekedésfejlesztési nehézségei és a smart city jelenség szociológiai aspektusai kerültek terítékre – számolt be a konferenciáról a Napi.hu.

A Napi.hu online megrendezett Smart City Forum 2020 konferenciáján adott elő Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezető igazgatója, amelyben arról beszélt, milyen új kihívások elé állította a koronavírus-járvány a magyarországi településfejlesztést. A hagyományos, központosított keretek között a települések csupán arra pályázhattak, amire lehetett, nem pedig arra, amire szükségük volt – most azonban hangsúlyosan fogalmazódik az igény aziránt, hogy „mit kellene tenni – mire lehetne költeni.” A településfejlesztést csupán a technológia fejlesztések irányából nem érdemes és nem is célszerű értelmezni – fogalmazta meg az ügyvezető igazgató. A technológia jelenléte mellett nem elhanyagolható szempont annak hatása a város, a közösség fejlődésére. Bár a jelenlegi pandémiás helyzet nem csak az emberi kapcsolatokra, de a városok fejlődésére is súlyos csapást mért, egyben alkalmat is ad a települési élet újradefiniálására, és ennek keretein belül olyan kérdések megvitatására, amelyek korábban háttérbe szorultak. Hangsúlyozta: a megoldásoknak helyben, a település lakóinak bevonásával kell megszületniük. Ebben segít a Lechner Tudásközpont Okos Város Példatára is, amely a már alkalmazott jó megoldásokat összegyűjtve útmutatásként szolgálhat a kihívások elé néző települések számára.

A továbbiakban Lánszki Regő, az Urban PM Kft. ügyvezetője vázolta fel, hogyan írta át a járvány az okosváros-koncepciókat. Zsivola Gabriella, a Tungsram Smart Solutions üzletágának értékesítési vezetője a technológia szerepének fontosságát hangsúlyozva közelítette meg a témát, majd dr. Simon Vilmos, a Budapesti Műszaki Egyetem docense arra a kérdésre kereste a választ, hogy az okos közlekedés vajon tényleg élhetőbbé teszi-e a városokat. Végezetül Tosics Iván, a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást „Városok a vírus után” címmel, amelyben szociológia szempontból foglalkozott a koronavírus okozta krízissel, rámutatva arra, hogy az nem különíthető el a városok már létező problémáitól, így a kettőt együttesen vizsgálva kell megoldásokat találni.

Forrás: Napi.hu