Nyári tűzesetek az Alföldön

Sentinel–2 és Landsat 8 műholdfelvételekkel a tűz nyomában

Az idei nyár csapadékszegény időjárása és a nagy meleg következtében június végén az Alföldön több helyen tűz ütött ki a gabonatáblákon, a tarlókon és a száraz füves területeken. A tűzoltóknak sikerült a lángokat megfékezniük, azonban a leégett területek jelentős károkat okoznak a gazdálkodóknak. A tűz pusztítása műholdfelvételek segítségével is vizsgálható.

A Lechner Tudásközpont távérzékelési szakemberei a Sentinel–2 és Landsat 8 űrfelvételek segítségével követték nyomon 2022. június végén leégett nyírbátori, martfűi, kübekházi és makói területeket. A hamisszínes sávbeállításon – ahol az RGB színekhez az infravörös, rövidhullámú infravörös és a vörös űrfelvétel sávokat rendeljük – fekete színnel, a környezetétől jól elkülöníthetően jelennek meg a tűzzel érintett területek.

2022. június 17-én gabonatábla gyulladt ki Makó térségében. A szegedi és hódmezővásárhelyi tűzoltók sikeresen megfékezték a lángokat. Az űrfelvétel alapján mintegy 4 hektár terület égett le.

mako
Makó térsége a tűz előtt 2022. június 15-én, és a tűz után, június 20-án / Sentinel–2 űrfelvétel

2022. június 20-án Nyírbátorban kigyulladt a száraz fű, a bozótos és a szemét. A tűz veszélyeztette a közelben levő lakóházakat, ezért a tűzoltók tíz lakóházat kiürítettek. A tűz eloltása után a mintegy 40 lakó visszatérhetett otthonába. A leégett terület az űrfelvétel tanulsága szerint több mint 10 hektár.

nyirbator
Nyírbátor térsége a tűz előtt, 2022. június 20-án és a tűz után, június 25-én / Sentinel–2 űrfelvétel 

Marfű külterületét is érintette a pusztítás, kigyulladt és nagy területen leégett a tarló és a lábon álló gabona. A tűz a közeli kiskerteket is elérte, az egyikben egy fatároló teljesen leégett, a benne tárolt gázpalack pedig felrobbant. A pusztítás által érintett terület az űrfelvétel alapján 35 hektár.

martfu
Martfű térsége a tűz előtt, 2022. június 18-án, és utána június 22-én / Sentinel–2  és Landsat 8 űrfelvétel 

Lángra kapott a lábon álló gabona Kübekháza térségében is. A szegedi, ruzsai hivatásos, és a sándorfalvai önkéntes tűzoltók a tűz megfékezésre körbetárcsázták a területet, majd sikeresen eloltották a lángokat. A leégett terület az űrfelvétel tanúsága szerint körülbelül 35 hektár. 

kubekhaza
Kübekháza térsége a tűz előtt, 2022. június 20-án, és utána, június 22-én / Sentinel–2 Sentinel–2  és Landsat 8 űrfelvétel 

A Sentinel műholdfelvételekből a tűzesetekre vonatkozóan készült elemzéseket és térképeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai is használják. Ezek a hatóság részére a Földmegfigyelési Információs Rendszerből érhetők el.

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

Borítókép: Nyírbátor térsége a tűz után, június 25-én / Sentinel–2 űrfelvétel

Rotterné Kulcsár Anikó távérzékelési szakértő