Strand és uszoda Vác központjában

Régi idők vizein III.

Régi idők vizein III.

A váci Szentháromság tér barokk házai mellett hajdan lármás halpiac zsibongott, melynek helyét a nem kevésbé nyüzsgő strand vette át 1951-ben. A helyi lelkes sportrajongóknak és a termálvíznek köszönhetően 30 évvel később fedett uszodával bővült a ma is nagy népszerűségnek örvendő fürdő.

A Váci Strand elhelyezkedését tekintve szerencsés helyzetben van, ugyanis közvetlenül a Duna-parti sétány mellett foglal helyet, a Szentháromság téri műemlékegyüttes szomszédságában, csodás panorámával. A strand 1949-es tervek alapján, a hajdani Városi Sörházhoz kapcsolódó szabad területen létesült 1951-ben, mivel a szennyezett Dunában hatóságilag megtiltották a fürdést. Ekkor egy 33x20 m-es nagymedence, egy 10x3 m-es gyermekmedence és egy 5x3 m-es pancsoló várta a pihenésre és sportolásra vágyókat.

A 70-es években az úszásoktatás már szerepelt a tantervekben, a fedett uszoda hiánya miatt azonban a diákok csupán májusban és szeptemberben tudtak oktatáson részt venni. A strand esetleges bővítéséről és befedéséről először 1971-ben esett szó, köszönhetően a sikeres mélyfúrásoknak, amik következtében javult a termálvíz minősége, ezzel párhuzamosan pedig növekedett a látogatók száma is. Az víz kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos kloridos, mely idegfájdalmak esetén jótékony hatással bír. A szűkös anyagi keretek miatt a téliesítés első megoldásaként egy fűthető sátortetős megoldás merült fel, mely végül nem valósult meg. 1980-ban már jelentős építkezésről beszéltek a városban. A kezdeti bővítési tervekben a strandot és az Ifjúsági Parkot egy híddal tervezték összekapcsolni, ahol közvetlenül a Duna mellett napozóterületet alakítottak volna ki, azonban ez az elképzelés sem valósult meg.

Végül az 1982-es tervek alapján épült meg a rég áhított fedett sportuszoda. A belsőépítészeti munkák, amelyek terveit a Lechner Tudásközpont tervtára őrzi, főleg a szakági feladatokhoz kapcsolódtak, a fűtést, szellőzést szolgáltató berendezések műszaki és esztétikai szempontból kifogástalan elhelyezését és megjelenését oldották meg. A látogatók a medencetérbe meghatározott útvonalon érkeznek, ezáltal jól elkülönülnek a kizárólag személyzet által használt terektől. Az előcsarnokhoz kapcsolódik a pénztár, a ruhatár, a kölcsönző, két öltözőbejárat, az orvosi szoba, az úszómester szobája, a mosdók és a büfé. A medencetérben kialakított üvegezett fülke az úszómesterek, edzők és bírák számára épült. Az új fedett uszodával és nagyméretű gyermekmedencével kibővített korszerű strand 1984-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az új létesítményekkel együtt a strandfürdő befogadóképessége az akkori engedélyeknek megfelelve 2300 főre növekedett.

A strand különlegessége egy szabálytalan alaprajzú szabadtéri fürdőmedence, melynek amorf alakja „L” betűre emlékeztet. Emellett az uszoda egy 25 méteres fedett medencével üzemel, amely helyet biztosít a városban működő szakosztályok edzéseihez, az iskolai úszásoktatáshoz, valamint a nagyközönség is használhatja a szabad sávokat. További két medence várja még a strand vendégeit: egy 33 méteres időszakosan sátorral fedett úszómedence, melynek falait nyáron elbontják, valamint egy pancsoló a gyermekek számára. Nyáron a Szentháromság-tér felőli bejáraton látogatható a strand, télen pedig az Ady Endre sétány mellett fekvő épületen keresztül lehet bejutni az uszodába.

FORRÁSOK:

Pest Megyei Hírlap: 1979. január (23. évfolyam, 1-25. szám), 1971. szeptember (15. évfolyam, 205-230. szám), 1972. március (16. évfolyam, 51-77. szám), 1980. augusztus (24. évfolyam, 179-204. szám)

Magyar építőipar: 1986. (35. évf.) 1-2. sz. 52. old. Péchy Imre: Fedett uszoda és strandfürdő, Vác

vacholding.hu, gyogyvizek.hu

Kereskedelmi Tervező Vállalat: Váci Strandfürdő fedett uszoda belsőépítészeti és berendezési kt. (1982)

Fotók: Lechner Tudásközpont/ Kis Ádám, Lechner Tudásközpont tervtára

Fenyővári Bernadett