Téradatokkal a fenntartható városokért

A Lechner Tudásközpont a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón

A digitalizáció önmagában nem teszi fenntarthatóvá a városainkat, a gondolkodásunkban is paradigmaváltásra van szükség, és a kulturális kontinuitást is fenn kell tartanunk – hangsúlyozta Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó panelbeszélgetésén. A visegrádi országok által szervezett rendezvényen a Tudásközpont kiállítási standdal is képviseltette magát.

„Alakítsuk együtt a jövőnket!” mottóval november 29. és december 5. között rendezték meg a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót a Hungexpo területén, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt. A visegrádi országok által szervezett rendezvény négy tematikus eseménycsoport köré épült, a világtalálkozót és a kiállítást közönségprogramok és ifjúsági élményprogram egészítették ki.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Világtalálkozón – a közép-európai régióban a fenntarthatóság témakörében szervezett legrangosabb nemzetközi diplomáciai találkozón – a világ vezető politikai döntéshozói, a tudományos élet képviselői, nemzetközi szervezetek magas rangú tisztségviselői, finanszírozási intézmények vezetői és a fenntarthatósági célok megvalósításában élenjáró, konkrét megoldásokat felvonultató vállalatok képviselői szólaltak fel. A szekciók témái között a poszt-covid helyzet, a klímaváltozás, a körkörös gazdaság, az energiahatékonyság és -biztonság, a közlekedés, a víz- és élelmiszerbiztonság, a finanszírozás és a hulladékgazdálkodás kérdései szerepeltek. Az egyes szekciók vitaindító előadásokkal kezdődtek, majd a meghívott szakértők panelbeszélgetések keretében elemezték az adott témákat.

Marco Antonio Zago, a FAPESP São Paulo Research Foundation elnöke; Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója az okos városokról szóló panelbeszélgetésen (Fotó: Hősei Zsolt / Lechner Tudásközpont)

A fenntarthatóság kiemelten fontos kérdés, nem szabad úgy terhelnünk a környezetet, hogy nem regeneráljuk, nem termeljük újra az erőforrásokat – emelte ki az okos városokról szóló panelbeszélgetésben Kolossa József, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője. A jövő generációknak is lehetőséget kell biztosítanunk, nem égethetjük el az összes erőforrást, nem halmozhatunk fel annyi hulladékot, amit nem tudunk kezelni. Harmadrészt viszont a kulturális kontinuitást is fenn kell tartanunk. A tér, a terület is egy fontos erőforrás, amit okosan kellene kezelnünk, különösen a városokban. Hogyha nem használjuk a rendelkezésre álló teret és területeket kulturálisan hatékonyabb módon, akkor elveszítjük az identitásunkat a digitalizáció egységesítő hatásából adódóan. A kulturális gazdagság egy fontos előfeltétele az emberiség túlélésének. Tehát összességében véve az okos városoknak is tudatosítaniuk kellene a terek fontosságát, és meg kellene őrizniük az egyedi kultúrájukat. Egy újfajta szemléletet kell meghonosítanunk a digitális technológia területén, a digitalizáció természetesen egy nagyon jó eszköz, de a gondolkodásmódot is meg kell változtatni. Ha például egy nullenergiás házban a megújuló forrásokból származó olcsó energiát jacuzzi működtetésére használjuk, vagy optimalizáljuk a területhasználatot, de aztán gondatlanul bánunk az adott területtel, akkor végül is nem haladtunk előbbre – foglalta össze a válaszát Kolossa József a panelbeszélgetésben feltett kérdésre: fenntarthatóbbá teszi-e a városainkat a digitalizáció és a mesterséges intelligencia?

A Lechner Tudásközpont standja (Fotó: Hősei Zsolt / Lechner Tudásközpont)

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó keretében egy héten keresztül a visegrádi országok több mint 180 szakmai kiállítója mutatta be technológiai fejlesztéseit, innovatív termékeit és szolgáltatásait. Az expón a Lechner Tudásközpont is kiállítási standdal képviseltette magát, ahol a látogatók közelebbről megismerkedhettek a Tudásközpont tevékenységi területeivel, amelyek közül sok szorosan kapcsolódik a fenntarthatóság témaköréhez. Egy ilyen a kulturális örökségvédelem területe, ezen belül például a népi építészet emlékeinek megőrzése, sőt a jelenkornak megfelelő upcyclingja, amelynek során példamutató értékőrző felújítások készültek, hagyományos építőanyagok és környezettudatos technológiák felhasználásával. A Lechner által alkalmazott módszertanok elősegítik a rugalmas és költséghatékony fejlesztéseket, a cég tudásmegosztási és szemléletformálási tevékenysége pedig többek között a társadalom digitális kompetenciáját is fejleszti. A Lechner Tudásközpontban található az összes hazai geodéziai téradat, amik ugyancsak nélkülözhetetlenek a legtöbb esetben, amikor fenntartható fejlesztésről van szó. A Tudásközpont készítette el Magyarország Ökoszisztéma Alaptérképét, munkatársai műholdfelvételeken keresztül figyelik a környezeti állapot változásait, a természeti folyamatokat, és 3D modelleken vizsgálják a települések klímasérülékenységét.

Pesti Monika