Térségi tanácskozás Törökbálinton

Térségi gazdaságfejlesztés és digitalizáció

Az egymásra ható területi és települési tervek életének teljes folyamatát támogató egységes webes felületről, a fejlesztés alatt álló Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszerről, azaz a 4TR-ről tartott előadást Devecseri Anikó Törökbálinton a Térségi gazdaságfejlesztés és digitalizáció elnevezésű konferencián április 26-án.

Minden közigazgatási folyamat digitalizálódik lépésről-lépésre, ami a térségi tervezés és az önkormányzati munka területére is igaz. Ezt felismerve rendeztek egész napos konferenciát Törökbálinton Térségi gazdaságfejlesztés és digitalizáció címmel április 26-án.

Az ország, a megyék és valamennyi település működését nagyban támogató területfejlesztés és -rendezés, valamint településfejlesztés és -rendezés megfelelő színvonalú feladatellátása önkormányzati és térségi tervező szakemberek számára számtalan kihívást hordoz. Az ő dolgukat könnyíti meg az az egyszerűen kezelhető webes felület, amely a tervezés kezdetétől az egyeztetés folyamatán át, egészen a kész tervek elérhetőségének biztosításáig segítséget nyújt majd. Erről a készülő rendszerről, vagyis a Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszer (4TR) elnevezésű, számos térinformatikai megoldást is felhasználó alkalmazásról és online felületről beszélt a konferencián Devecseri Anikó, a rendszert fejlesztő Lechner Tudásközpont vezető térségi tervezője.

A fejlesztés alatt álló 4TR az egymásra ható területi és települési tervek életének teljes folyamatát támogatja majd egy webes felületen. A rendszer nagy vállalása, hogy a négy tervezési területet egy online platformon egységesítse. – mondta el Devecseri Anikó.

A tanácskozás előadói között nemcsak a téma hazai képviselői, de nemzetközi szakemberek is megjelentek. A salzburgi egyetem tanára a digitálisan támogatott gazdaságfejlesztésről, norvég kollégái esélyegyenlőségről és e-learningről, Dubai városának térinformatikai főtanácsadója pedig Dubai és egyéb külföldi települések okos város tapasztalatairól beszélt. További előadások hangoztak el a fenntartható településfejlesztésről, a geoinformatikai alapú döntés-előkészítés, illetve a térinformatika szerepéről a térségi gazdaságfejlesztésben.

Juhász Réka