Tíz kiválóság a Lechnerben

Kilenc építész és egy építőmérnök startol a Kiválósági Programban

Elindult a Lechner Kiválósági Programja. Február első napján Dr. Sik András a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője köszöntötte azt a tíz kiválasztott fiatalt, akik február 9-től vesznek részt aktívan a Tudásközpont hétköznapjaiban.

Latyakos szerdával jött el február elseje, a Lechner Kiválósági Programjának nyitónapja. A Tudásközpont nagyelőadójában Dr. Sik András a térbeli szolgáltatások igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, elsősorban azt a három nőt és hét férfit, akik bekerültek a Lechner Kiválósági Programjába. A négy féléves szemléletformáló képzésbe felvételt nyert tíz fiatal február 9-én kezdi meg a munkáját a Tudásközpontban.

kivalosag-nyitonap-01

– Az első szemeszter feladata az lesz, hogy kiválóságaink megismerjék mindazt, amivel a Lechner foglalkozik és megtanulják az egyes területekhez kapcsolódó fontos, hasznos és gyakorlatias ismereteket – mondta el Dr. Sik András. Nem csak a Lechner Tudásközpont, de az egész építészszakma számára probléma a megfelelően képzett, motivált és önálló munkaerő hiánya. A Lechner ezzel a programmal próbál meg segíteni a gondon. Építésügyi KÖFOP projektjeink alkalmazás-fejlesztési eredményei ugyanis akkor lehetnek igazán sikeresek, ha a most aktív, illetve jövőbeli szakmagyakorlókat, tervezőket vagy éppen hatósági munkatársakat fel tudjuk készíteni az új informatikai rendszerek használatára, az ehhez szükséges korszerű szemléletmód széles körű népszerűsítése által. Ennek érdekében a nálunk végzők naprakész és praktikus ismeretekkel egészíthetik ki elméleti felkészültségüket, így saját karrierjük és a szakma számára is nélkülözhetetlen tudást szereznek.

– Amit az első félévben nálunk megtanultak, azt a második, harmadik és a negyedik szemeszterben továbbadják majd egyetemi közegben, saját kurzusok keretében felsőoktatási intézmények hallgatóinak. Így most valójában a képzők képzése történik majd, ami az eredményes szemléletformálási tevékenység kulcsfontosságú eleme. – hangsúlyozta András.

A tényleges oktatás február második csütörtökjén indul majd. Az első képzési szakaszban hét hónapon keresztül minden csütörtökön és pénteken napi 2 témakörben vesznek részt elméleti és gyakorlati felkészítő oktatáson a kiválasztott fiatalok. Az építészeti, térinformatikai, távérzékelési, 3D épületinformációs modellezési (BIM), építésügyi, informatikai, okos város szolgáltatásokkal és térségi tervezéssel kapcsolatos kontaktórák mellett a Lechnerben folyó tényleges munkába is bekapcsolódhatnak majd. A második szemesztertől csak hatan folytatják tovább a programot, akkor már felsőoktatási környezetben, ahol az építészmérnöki és építőművészi felsőoktatási képzőhelyekkel együttműködésben oktatnak majd hallgatókat a megszerzett ismeretek alapján.

Képek forrása: Lechner Tudásközpont / Kis Ádám

Juhász Réka