Több száz ábra és fotó a szebb településképért

Csaknem félezres online képgyűjtemény

Jelentősen bővült a Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítésében segítséget nyújtó ábragyűjtemény és részletfotótár. Az igazán szép fotókkal és rajzokkal kiegészült tak.lechnerkozpont.hu oldal hasznos segítség a kézikönyvek készítői számára.

Már több száz ábrát és fotót tartalmaz az ábragyűjtemény és részletfotótár a tak.lechnerkozpont.hu weboldalon. Az ábragyűjtemény számítógépes ábrákat és kézi rajzokat egyaránt tartalmaz, kiemelt hangsúlyt fektetve a jó, valamint a kerülendő példákra is. A kívánt ábrák beépítés (falusias, kertvárosi, kisvárosi, nagyvárosi) és kategória (pl.: tetőhajlásszög, homlokzatképzés, magasság, terepalakítás, stb.) alapján is kereshetőek.

A Településképi Arculati Kézikönyvek készítői kedvükre válogathatnak a közel négyszáz fájlból álló gyűjteményből, sőt, amennyiben nem találnak saját településükhöz illeszkedő ábrát az oldalon, akkor egy rövid leírás, fotó, illetve rajz feltöltésével maguk is javaslatot tehetnek a galéria bővítésére. A Lechner Tudásközpont szakértői ezek alapján elkészítik a kapcsolódó ábrát és elérhetővé teszik a portálon. A részletfotótár is folyamatosan bővül, igen gazdag képanyag áll rendelkezésre, ahol szintén ajánlott és kerülendő példák, illetve számos kategória – például tetőfedés, nyílászárók, homlokzat, gépészeti berendezések, járdaburkolatok – közül választhatók ki az adott településre jellemzők.

A Tudásközpont kiemelt szándéka, hogy technikai segítségét nyújtson az arculati kézikönyvek készítésében közreműködő főépítészeknek, építészeknek és az önkormányzatok munkatársainak. Ennek érdekében az elmúlt hónapokban a szakemberek az online egyeztető felületet számos hasznos funkcióval bővítették, az ábragyűjtemény mellett külföldi példák, térképes alkalmazás, továbbá különböző sablonok is segítik a települési önkormányzatokat a saját arculati kézikönyvük kialakításában.

A könnyen kezelhető, előre beállított sablonok jelenleg három méretben (A4-es álló, A4-es fekvő és 21x21 cm-es négyzetes) érhetőek el az egyeztető felületen. Jelenleg mindhárom méret InDesign sablonban található meg, de hamarosan MS Word, MS Publisher és ODT formátumban is elérhető lesz.

Az - egyelőre tesztverzióban működő - interaktív térképszerkesztő alkalmazást használva a különböző területi kategóriák közül válogatva, kategóriánként eltérő színű poligonokkal rajzolhatóak meg a kiválasztott település beépítési területei.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet értelmében a Településképi Arculati Kézikönyvek egyeztetésére és véleményeztetésére szolgáló digitális egyeztető felületet a Lechner Tudásközpont üzemelteti. A tak.lechnerkozpont.hu oldalon elérhető tartalom a visszajelzések alapján folyamatosan bővül.

Keserű Dávid