Tűzfészkek a mediterrán térségben

Űrfelvételeken a tűz útja Görögország, Törökország és Olaszország területén

Az idei év szokatlanul meleg nyara kihívások elé állította a mediterrán térség országait. A forró, száraz időjárás miatt több országban számos helyen tűz ütött ki. A halálos áldozatokkal és nagy anyagi károkkal járó tüzek megfékezése komoly nehézséget okozott az érintett országoknak.

A Lechner Tudásközpont munkatársai Sentinel–2 és Sentinel–3 űrfelvételeken követték nyomon az égő területeket. A Sentinel műholdakat föld-, óceán- és légköri megfigyelések céljára fejlesztették a Kopernikusz program keretében, mely az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Bizottság közös kezdeményezéseként jött létre.

A Sentinel-2 műholdpáros 10, 20 és 60 méteres térbeli felbontású adatokkal segíti a föld- és tengeri megfigyeléseket. A két műhold konstellációja 5 napos visszatérési időt tesz lehetővé. Felvételezési pásztája 290 kilométer.

A Sentinel-3 műholdak által készített űrfelvételek 300 méteres térbeli felbontása kisebb, mint a Sentinel-2 űrfelvételeké, viszont azoknál  jóval szélesebb 1270 méteres felvételezési pásztája és 2 napos visszatérési ideje nagy területek egyidejű és csaknem folyamatos megfigyelését teszi lehetővé.  

A szokatlan forróságot a Földközi-tenger középső és nyugati medencéjébe áramló afrikai eredetű forró légtömegek okozzák, melyek  úgynevezett hőkupolát alkotnak a térség felett. Ez egy magassági anticiklon, melynek belsejében a leszálló légmozgások dominálnak, ezek tovább melegítik a levegőt és ellehetetlenítik a csapadék kialakulását, így elősegítik az erdő- és bozóttüzek keletkezését.

Görögország

Görögországban a forróság következtében több ponton tűz ütött ki augusztus első felében. A legsúlyosabb helyzet Évia szigetén alakult ki. A tűz ellen nemzetközi segítséggel repülők és helikopterek bevetésével küzdöttek a tűzoltók. Szerencsére sikerült megfékezni a lángokat, melyben közrejátszott a hűvösebbre és csapadékosra forduló időjárás is. A tűzoltók azonban továbbra is készenlétben állnak, mert a szelesebbre forduló időjárás újra felélesztheti a tüzet.

Az országban több, mint 100 000 hektárnyi terület vált a lángok martalékává, melyből 50 000 hektár Éviára, Görögország második legnagyobb szigetére esik. A szigeten több, mint kétezer helyi lakost evakuáltak, de sokan az evakuációs parancs ellenére maradtak, és maguk is oltották a tüzet. Több falut a helyiek segítségével sikerült megmenteni attól, hogy a tűz martalékává váljon, ennek ellenére több száz ház megsemmisült. A tűznek sajnos voltak halálos áldozatai is.

A lángok útját képgalériánkban mutatjuk be.

A görögországi Évia szigetén pusztító erdőtűz kialakulása első napjaiban. 2021. augusztus 4-5-i Sentinel–3 űrfelvétel.

Az Évia szigeti tűz pusztítását jól szemléltetik a Sentinel–2 műhold felvételei. Az infravörös, közepes infra és vörös hullámhosszakból előállított hamisszínes űrfelvételeken jól követhető a növényzet állapotváltozása.  Az élő növényzet a tűz kitörése előtt készült űrfelvételen még barnás-narancssárga színekben jelenik meg, míg a tűzvész után az elpusztult növényzet már zöldeskék színben látható. A leégett területet sárga vonallal jelöltük.

A tűz kitörése előtt készült 2021. augusztus 3-i és a tűzvész után készült 2021. augusztus 13-i Sentinel–2 űrfelvétel Évia szigetéről. A sárga vonal a tűz által elpusztított 50 000 hektáros területet jelöli.

Törökország

A hőség és a szárazság Törökországot sem kímélte. A napokon keresztül tartó csaknem 40 fokos hőmérséklet és az erős, gyakran viharos szél következtében több helyen is fellobbantak a lángok az országban. A tűzvész a déli tengermellékén a népszerű üdülőhelyek közelében is pusztított. Több település lakosait evakuálták és a katasztrófának sajnos halálos áldozatai is voltak. A becslések szerint 100 ezer hektár erdő és legelő pusztult el.

Szerencsére a tüzek jó részét mostanra sikerült eloltani, melyben a csapadékosabbra forduló időjárás is segített. Számos ország nyújtott segítséget a tüzek elfojtásában, tűzoltó repülőket, helikoptereket és drónokat is bevetettek. Sajnos a mentésnek is voltak halálos áldozatai, tűzoltás közben hegynek ütközött és lezuhant egy orosz tűzoltó repülőgép. Törökországban az elmúlt hetekben több, mint ötezer tűzoltó küzdött a lángok ellen.

A tüzek füstje – ahogyan az a képgalériára kattintva követhető – dél és kelet felé húzódva elborította a Földközi-tenger keleti részét és elérte Afrikát és a Közel-Keletet is.

Törökországban a népszerű tengerparti üdülőhelyek közelében csaptak fel a lángok. 2021. július 29-i Sentinel–3 űrfelvétel.

Olaszország

A rendkívül meleg, száraz időjárás Olaszország déli részén is komoly gondokat okozott. A szicíliai Syracusában augusztus 11-én 48,8 fokot mértek, mellyel megdőlt az európai melegrekord. A forróság miatt Szicíliában és Calabriában is felcsaptak a lángok. 

Szardínia nyugati részén a lángok martalékává vált egy ezer éves olajfa annak ellenére, hogy a tűzoltók mindent megtettek a védelme érdekében. A botanikusok szerint bár a törzs elégett, a gyökerekben maradt még némi élet, így van remény arra, hogy az olajfa újra kihajt.

Calabriában a tűz elsősorban az UNESCO által az idén globális geoparknak nyilvánított Aspromonte Nemzeti Parkot érinti. A tűzoltóság a teljesítőképessége határán van, ezért a hadsereget is bevetették a tűz megfékezésére.

Ahol a tűzhányó és az erdőtűz füstje összeér: Szicília a „pipáló” Etnával és a calabriai Aspromonte Nemzeti Parkban kialakult tűzfészek. 2021. augusztus 7-i Sentinel-3 űrfelvétel.

Az olasz miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy anyagi segítséget nyújt a tűz által sújtott térségeknek és a leégett erdők újratelepítését is tervbe veszik.

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal. 

A cikkben felhasznált űrfelvételeket az EU Copernicus programjának Sentinel műholdjai készítették.

 A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. Gorelick et al., 2017.

Rotterné Kulcsár Anikó távérzékelési szakértő