Újra találkoztak Székelyudvarhelyen Erdély és az anyaország földmérői

Lezajlott a XXI–XXII. Földmérő Találkozó

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) szeptember 16-19-én rendezte meg a XXI–XXII. Földmérő Találkozót Székelyudvarhelyen. Az eseményen a Lechner Tudásközpont Geodéziai, Ingatlan nyilvántartási és Nyilvántartás-fejlesztési Főosztályának munkatársai is jelen voltak, ahol a szakmai előadások megtartása mellett kerekasztalbeszélgetésre, kapcsolatépítésre és Székelyudvarhely megismerésére is lehetőségük nyílt. 

Véget ért a XXI-XXII. Földmérő Találkozó, amelyen a Lechner Tudásközpont munkatársai évek óta rendszeresen megjelennek vendégelőadóként. Idén Varga Norbert, Sebők Tamás, Sasi Attila, Dr. Mikesy Gábor, Doroszlai Tamás és Kolesár András járult hozzá szakmai ismereteivel a konferencia sikeréhez, melynek fő témája a járvány utáni lehetőségek és megoldások megújulása, valamint egy intelligens, innovatív hozzáállás biztosítása volt.

A konferenciát, melyen a járványügyi helyzet ellenére 86 szakember is részt vett, Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád nyitotta meg, a Lechner Tudásközpont nevében pedig Iván Gyula ingatlan-nyilvántartási vezető szakértő köszöntötte a jelenlévőket. Iván Gyula ezután Nem-euklideszi geometria a geodéziában című előadását tartotta meg.

A nap folyamán Varga Norbert a magyar–osztrák államhatár 1920-1927 közötti véglegesítéséről, Sebők Tamás a Citadella erőd területén található Gellérthegy nevű főalappont múltjáról és jelenéről tartott bemutatót, míg Sasi Attila és Dr. Mikesy Gábor Helynevek a politikai térben címmel adott elő a szakmának. Őket követte Doroszlai Tamás, aki az osztatlan közös tulajdonú termőföldek megszüntetésével kapcsolatos fejlesztés részleteit ismertette, Kolesár András pedig a Terepi adatrögzítés és irodai munka együttműködése az örökségvédelmi nyilvántartás megújításában témájával mutatkozott be.

Az előadásokat Tamási Áron Gimnázium GEREBEN néptáncegyüttesének kultúrprogramja követte, a nap pedig Márton Gyárfás professzor sírjának megkoszorúzása után díszvacsorával zárult.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Földmérő Szakosztályának éves rendezvénye 2000 júliusában jött létre, hogy lehetőséget biztosítson kapcsolatok létrehozására, fejlesztésére és ápolására a földmérés szakmai területén tevékenykedő, Kárpát-medencei, magyar fizikai és jogi személyek között, emellett alkalmat adjon Erdély tájegységeinek történelmi és szakmai vonatkozású megismerésére.  A rangos szakmai találkozón az MFTTT (Magyar Földmérési Térképészeti és Távérzékelési Társaság), a Lechner Tudásközpont, valamint a magyarországi Agrárminisztérium képviselőin kívül földhivatalok, egyetemek, cégek szakemberei, illetve hazai földmérő szakma képviselői vesznek részt évről évre.

Borítókép: Kálmán Tamás, további fotók: Varga Norbert / Lechner Tudásközpont

Tüzes Gréta