Vezetői értekezlet az államhatárért

Államhatárügyi geodéziai feladatok értékelésére gyűltek össze

Vezetői értekezletre ültek egy asztalhoz a Miniszterelnökség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Lechner Tudásközpont képviselői január 19-én, Budapesten. A munkatalálkozó célja az államhatár felmérésével, dokumentálásával, a határvonal láthatóságának biztosításával, a határjelek karbantartásával kapcsolatos 2023-as feladatok tervezése, valamint az elmúlt évben elvégzett munkák értékelése volt. Az idei év egyik legfontosabb feladata az új magyar–szlovák határokmányok kidolgozása lesz. 

allamhatar

Az elmúlt évben elvégzett, államhatárral kapcsolatos földmérési és térképészeti munkák értékelésére és a 2023. évi munkaterv elfogadására ültek össze vezetői értekezlet keretében a Miniszterelnökség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Lechner Tudásközpont képviselői 2023. január 19-én, Budapesten. A találkozón a Miniszterelnökség részéről dr. Almási Győző hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár, Tóth Balázs, az Ingatlan-nyilvántartási és Térképészeti Főosztály vezetője és Madarász Áron, a Térképészeti Osztály osztályvezetője vettek részt. 

hatar

Földváry Gábor, a Lechner Tudásközpont ügyvezetője és dr. Kuczik János Zoltán rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a vezetői értekezlet során áttekintette a Lechner Tudásközpont és az Országos Rendőr-főkapitányság 2022-es közös szakmai tevékenységét és egyeztette a közös, államhatárral kapcsolatos 2023-as geodéziai feladatok terveit. Az idei év legfontosabb feladata az új magyar–szlovák határokmányok, azaz a határleírás, a határtérkép és a koordinátajegyzék kidolgozása lesz.

hatar

A határrendészethez kapcsolódó fontos feladat államhatárunk felmérése, megjelölése, dokumentálása és a határjelek karbantartása. Ezeket az államhatárral kapcsolatos földmérési alapfeladatokat a Rendőrséggel folyamatosan együttműködve, a nemzetközi szerződések és a hazai jogszabályok alapján a Lechner Tudásközpont, mint a Miniszterelnökség háttérintézménye és országos hatáskörű földmérési és térinformatikai államigazgatási szerv látja el. A Rendőrség felügyeli a felsorolt feladatok elvégzését, ellenőrzi a végrehajtást, biztosítja a határjelek láthatóságát és a határnyiladék tisztán tartását.

hatar

Az államhatár felmérésével, megjelölésével és dokumentálásával, a határjelek karbantartásával, valamint a határvonal láthatóságának biztosításával kapcsolatos feladatok közös végzéséről szóló együttműködési megállapodást a Lechner Tudásközpont és az Országos Rendőrfőkapitányság 2020-ban kötötte meg. A szervezetek jogelődjei 1972-ben kötöttek először együttműködési megállapodást a közös szakmai munka megalapozása érdekében. A feladatok végrehajtásáért jelenleg a rendőrség részéről az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának Határrendészeti Főosztály Határképviseleti Osztálya, a Lechner Tudásközpont részéről pedig az Ingatlan-nyilvántartási és Geodéziai Igazgatóság Geodéziai Főosztálya Alaphálózati és Államhatárügyi Osztálya felel.

Fotó: Jakab Attila / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka