Világörökség és jó gyakorlatok

V4 nyári egyetem Budapesten

A rekonstrukció volt a fő témája annak a világörökségi tematikájú hagyományos V4 országok között megrendezett nyári egyetemnek, amelynek idén Budapest adhatott otthont. A fiatal szakemberek tapasztalatcseréjét és a jó gyakorlatok megosztását szolgáló képzés a krakkói Nemzeti Kulturális Központ, a Lechner Tudásközpont és az Építési és Közlekedési Minisztérium közreműködésével valósult meg. Az idén 12. alkalommal megrendezett eseményen a cseh, lengyel, szlovák és magyar résztvevők Budapest világörökségi helyszínei mellett Hollókőre és Visegrádra is ellátogattak. A szakmai rendezvényről Farkas Dorina, a Lechner Tudásközpont világörökségi vezető szakértője készített beszámolót.

Idén 12. alkalommal került sor július 10-15. között a The V4 Heritage Academy – Management of the UNESCO World Heritage Cultural Sites in Visegrad Countries elnevezésű rendezvényre a krakkói Nemzetközi Kulturális Központ (International Cultural Centre), a Lechner Tudásközpont, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium közreműködésének eredményeként. Az eseményről számos hazai szakportál mellett a lengyel fél is beszámolt.

v4-nyari-egyetem-01

A rendezvénysorozatnak ez alkalommal Budapest adott otthont. Fő témája a rekonstrukció volt, célja pedig a fiatal szakemberek közötti tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok kölcsönös megismerése a világörökségi helyszínek kezelése és megőrzése terén. A rendezvényen 5-5 fiatal vett részt Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Magyarországról, az ő munkájukat 8 tapasztalt szakember (tutor) segítette, akik a program első felében szakmai előadásokkal készítették elő a későbbi workshopokat, majd azok levezetésében is részt vettek.

v4-nyari-egyetem-04

A nyári egyetem során a résztvevők számos szakmai előadást hallgathattak meg neves előadóktól, többek között Dr. Bogusław Szmygin és Dr. Fejérdy Tamás nemzetközi ICOMOS szakértőktől. Megismerhették a Budai Várnegyedben zajló rekonstrukciós munkálatokat egy vezetett sétán, emellett lehetőségük nyílt megtekinteni a dunai panoráma meghatározó épületeit is egy naplementés sétahajózás keretében.  A „Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út” világörökségi helyszínt bemutató programok sorából nem maradhatott ki az Andrássy út sem, a jelenlévők Matus István, Budapest VI. kerületi főépítészének elbeszéléseiből tudhatták meg többek között a Stein Palota, a Saxlehner Palota, illetve a Moments Hotel épületeinek történetét, míg a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. épületében régi képeket nézhettek az egykori Andrássy útról. A résztvevők megtekinthették belülről a Drechsler Palotát és a Párisi Nagy Áruházat, illetve a Hübner Udvart és a Magyar Művészeti Akadémia székházát is. Az Andrássy utat bemutató program az Operaház épületbejárásával zárult.

v4-nyari-egyetem-06

A hat napos program ideje alatt nem csak a budapesti világörökségi helyszínt járták be a résztvevők, megismerhették emellett Hollókő Ófaluját, illetve frissen felújított várát is, valamint ellátogattak Visegrádra, ahol az „Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi királyi erdő területe” világörökségi várományos helyszín egyik részhelyszínét, a Visegrádi Királyi Palotát járták körbe szakmai vezetés keretében. 

v4-nyari-egyetem-07

A nyári egyetem meghatározó része volt, amikor a résztvevők két csoportra bontva, a tutorok vezetésével egy-egy előre meghatározott, rekonstrukcióhoz kapcsolódó feladatot dolgoztak ki. Az elkészült prezentációk a program utolsó reggelén kerültek bemutatásra, melyet aztán egy ünnepélyes záróceremónia követett.

Ezzel a rendezvénnyel ért véget a V4 Heritage Academy 3. ciklusa, jövőre az esemény helyszíne ismét Lengyelországban lesz.

A budapesti nyári egyetemről a lengyel Nemzeti Kulturális Központ fotóválogatást is közölt.

Fotó: Kis Ádám / Építési és Közlekedési Minisztérium

Farkas Dorina