150 budapesti emléktábla nyomában

Három éve indult a Híres emberek Budapestje sorozat

Almásy László, Bajor Gizi, Bárdos Lajos, Bilicsi Tivadar, Csapody Vera, Déry Tibor, Herman Ottó, Karinthy Gábor, Kismarty-Lechner Jenő, Ország Lili, Szabó Magda, Vámbéry Ármin és további negyven neves művész, tudós életét és egykori otthonát mutatta be a Lechner Tudásközpont három éve indult Híres emberek Budapestje sorozata 2020-ban. A 150, online térképen böngészhető, fotókkal illusztrált épülettörténettel hétről hétre újabb fővárosi homlokzatok mögé pillanthatnak be az olvasók.

orszag
Ország Lili / Úri utca 26-28.

A 150 neves művész és tudós élete és ugyanennyi budapesti épület több száz fotóval illusztrált története ismerhető meg a Lechner Tudásközpont Híres emberek Budapestje sorozatával. A három éve minden szerdán új írással bővülő gyűjtemény alapjául a városszerte a házak falán felbukkanó emléktáblák szolgálnak. A 2018 októberétől már online térképen is böngészhető történetekkel nem csupán az épültek homlokzata mögé lehet bekukkantani, hanem a korabeli Budapest hangulatából is ízelítőt kaphatnak az olvasók.

almasy
Almásy László / Bartók Béla út 29.

Almásy László, Karinthy Gábor, Kismarty-Lechner Jenő és Kaba Melinda Újbudán töltött éveivel a kerület XX. századi történetébe lehet bepillantani, a hazai zeneélet közismert alakjainak segítségével pedig a Margit körút 64/b. (Bárdos Lajos), Ferenc tér 4. (Bor Dezső), Attila út 107. (Ferencsik János), Váci utca 79. (Lajtha László) és Bródy Sándor utca 25. (P. Lányi Margit) szám alatti lakóházak története is megismerhetővé vált.

ferencsik
Ferencsik János / Attila út 107.

Júliusban és augusztusban a Híres emberek Budapestje sorozat balatoni különkiadásával Balatonföldvár, Fonyód, Tihany, Keszthely, Siófok, Balatonalmádi és Badacsonytomaj emléktáblái kerültek fókuszba, többek között Szendrey Júlia, Szegedy Róza, Németh László, Vass Elemér életének balatoni állomásait mutatta be a sorozat.

vass
Vass Elemér / Tihany, Klebelsberg Kuno utca 16.
 

A Híres emberek Budapestje sorozat minden szerdán új történettel bővül, a házak fotói és a rövid, színes írások a Lechner Tudásközpont weboldaláról is elérhetőek.

Fotók: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Jancsó Ágnes