A badacsonyi Poharazó

60 éve épült a kultikus balatoni borozó

A Balaton fölé emelkedő koporsó formájú hegyen sétálva a legtöbb járókelőnek feltűnik a szőlőtőkék között megbúvó építészeti remekművek sokasága. Az egyik legkülönlegesebb ezek közül az 1957-es Poharazó, mely Callmeyer Ferenc tervei alapján épült meg.

Írásos emlékeink Badacsonyt már a XIV. században megemlítik, azonban felkapott üdülőhellyé az 1900-as években vált, köszönhetően a lankás dűlőkön termesztett szőlőknek és a belőlük készített fűszeres boroknak. A táj szépsége több hazai írót és költőt is megihletett, melynek hatására számtalan dicsőítő vers született. A díszes présházakban tartott badacsonyi szüretek a XVIII. – XIX. századi nemesi körökben kimondottan divatos hóbortnak számítottak.

A badacsonyi Tátika Étterem (Forrás: Lechner Tudásközpont)

A hajóval érkező turisták útjába ma is elsőként az állomás mellett álló Callmeyer Ferenc által tervezett Tátika étterem akad, mely 1962-ben épült. A legtöbb idelátogató gyalogosan veszi tovább az irányt a Kisfaludy Ház felé. A Park utcában a nagy népszerűségnek örvendő Kishableány étterem található, mely a múlt század elején indult történetében már funkcionált szállodaként és csemegeboltként is. A szemfüleseknek az étteremmel szemben álló különös nádtetős házikó tűnik fel, melyet szintén az Ybl-díjas építész, Callmeyer Ferenc tervezett.

Skiccek és vázlatok (Forrás: Magyar Építőművészet, 1958.)

A kezdetben „Poharazó” később „Nádas” néven ismert épület az Országos Üdülő- Vendéglátó Vállalat megrendelésére készült 1957-ben. Az építkezésnél elsősorban helyi jellegzetes építőanyagokat használtak, erről tesz tanúbizonyságot a nádfedeles tető és a bazaltkőből épült fal. A különleges építmény a hagyományok tiszteletben tartása mellett modern gondolatokkal kiegészülve haladta meg korát, ilyen a különös lekerekített formájú, kisméretű üvegablakokkal díszített bazaltkőfal és a szabadtéri teraszt lefedő hiperbolikus-paraboloid vitorlavászonból készült ponyva is, mely a tűző nap elől menekülő turistáknak biztosított hűsítő árnyékot. A ma napvitorlaként ismert technika az utóbbi években vált igazán felkapottá, ezért is előremutató a Poharazó, hiszen Callmeyer Ferenc már 60 évvel ezelőtt ezt a dekoratív megoldást választotta védekezésként a napsugarak ellen.

A badacsonyi Poharazó (Forrás: Lechner Tudásközpont)

Az épület színvilága kiválóan alkalmazkodott az erdős hegyoldal színeihez, a sötétszürke bazaltkő és a hófehér vakolat kontrasztját a narancsvörös ponyvák és vörös virágok törték meg. A terasz burkolatát világosszürke és okkersárga kövekkel oldották meg, az épület belseje pedig a borospincéknél már jól ismert és bevált nyerstéglakiképzést kapott. További különlegessége volt, hogy a megrendelés részét képezte a berendezési tárgyak megtervezése is, melyek fából készültek.

A Poharazó berendezési tárgyai (Forrás: Magyar Építőművészet, 1958.)

Az ikonikus épület évekig méltatlanul elhanyagolt állapotban volt, azonban 2016-ban egy testvérpár újította fel a hagyományos formákat megtartva. Bár a munkálatokat megelőzően az eredeti tervezővel nem egyeztettek, szerencsére az épület jellegzetességein nem esett csorba. A kizárólag badacsonyi borokat kínáló bár Pláne Badacsony néven 2016 júliusától várja a vendégeit.

Források:
Magyar Építőművészet 1958./1
Felújítják a Balaton legmenőbb kocsmáját, Urbanista blog
Welovebalaton
Panoráma Útikönyv: Badacsony és környéke

Képek:
Lechner Tudásközpont fotótára
Magyar Építőművészet 1958./1

Fenyővári Bernadett