A Nemzeti Mintaterv Katalógus a Highlights of Hungary jelöltjei között

A szavazatok leadási határideje február 10.

A Nemzeti Mintaterv Katalógus bekerült a Highlights of Hungary jelöltjei közé. A Lechner Tudásközpont fejlesztésében megvalósuló online családi ház tervadatbázis célja a lakossági építkezések támogatása, az épített környezet minőségének növelése. A projektre február 10-ig lehet szavazni.

Hetedik alkalommal lehet szavazni a Highlights of Hungary jelöltjeire. A 2019-es, 55 izgalmas hazai kezdeményezést számláló válogatásba a Nemzeti Mintaterv Katalógus (NMTK) is bekerült. A Lechner Tudásközpont projektjét a Super Channel szakmai kurátor csapatának tagja, Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője és a Brain Bar alapítója jelölte az elismerésre: „Néhány szerencsés környéket leszámítva (pl. Őrség, Balaton-felvidék) a magyar faluképet tönkrevágta a szocializmus. A Lechner Központ mozgósította a kortárs építészeket, és ebből olyan bárki számára elérhető, modern, hagyománytisztelő és környezettudatos háztervek születtek, amikkel végre leválthatók a Kádár-kockák. Kultúrát és életminőséget formáló, pótolhatatlan projekt.”

Az NMTK elsődleges célja a lakossági építkezések támogatása, szem előtt tartva az épített környezet minőségének javítását. Az online családi ház tervadatbázisban magas építészeti minőségű, rögzített műszaki tartalmú, jogszabályoknak megfelelő, érhető és átlátható tervdokumentációk között böngészhetnek 2020-tól az építkezni vágyók, a választást 3D épület-betekintés, különböző paraméterek szerinti kereshetőség és építési költségkalkulációk segítik.

A Super Channel 2013-ban indította útnak a Highlights of Hungary válogatást, melynek célja minden évben azoknak a hazai sikereknek, eredményeknek és ügyeknek összegyűjtése, amelyek az adott évben a legnagyobb hatással voltak – kategóriák nélkül, szakmai kurátorcsapat jelölése alapján, színes képet adva a hazai kreatív és értékteremtő szektor produktivitásáról, eredményeiről. A Highlights of Hungary pozitív társadalmi üzenete: örüljünk egymás sikereinek és legyünk büszkék kreatív értékeinkre. A bemutatott kezdeményezések közül minden évben közönségszavazással kerülnek ki a nyertesek.

A szavazatokat február 10-ig lehet leadni a Highlights of Hungary weboldalán.

Jancsó Ágnes