A tudás nem alszik – Éjszaka a Lechner Tudásközpont Légifilmtárában

Kutatók Éjszakája 2021

A Kutatók Éjszakája eseménysorozatához csatlakozva a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri épülete szeptember 24-én este megnyitja kapuit a látogatók előtt, akik idén a Légifilmtár rejtelmeibe kaphatnak betekintést. Milyen eszközzel készültek az archív légifotók? Hogyan zajlik az analóg felvételek digitalizálása? Minderre és sok más kérdésre kaphatnak választ a programokra regisztrált érdeklődők.

A Kutatók Éjszakája alkalmából szeptember 24-én, péntek este izgalmas programmal várja az érdeklődőket a Lechner Tudásközpont Bosnyák tér 5. szám alatti épületében található Légifilmtár, ahol a Magyarország területéről 1959 után polgári céllal készült légifelvételeket őrzik. Az este során két-két turnusban lehet betekinteni a Digitális Légifelvétel Archívum bővítésén dolgozó filmelőkészítő és szkennelő szakemberek munkájába, valamint megismerni az analóg légifelvételezés hőskorának egy ikonikus eszközét, a Wild RC-8 kamerát.

A 18:00 és 21:00 órakor induló, mintegy egyórás gyakorlati bemutató alatt a látogatók végigkövethetik, hogyan lesz a Légifilmtárban őrzött archív fotónegatívokból online böngészhető adatbázis a fentrol.hu oldalon, valamint megtekinthetik a légifelvételek digitalizálásának speciális eszközeit is.

A 19:30-kor és 22:30 órakor induló, szintén csaknem egyórás bemutatón a Wild RC-8 légifényképező kamerával lehet közelebbről megismerkedni. Ez a típusú kamera volt az első, amely az analóg korszakban világszerte ipari szabványként szereplő 23x23 centiméteres képméretet használta, és amellyel a Légifilmtár állományának kétharmada készült.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a programokra jelentkezni az edina.nemeth@lechnerkozpont.hu e-mail címen lehet. A Légifilmtár adottságaira való tekintettel egy turnusban legfeljebb 10 fő fogadására van lelhetőség, a helyiség állandó 14-17ºC-os hőmérséklete miatt pedig meleg öltözet viselése javasolt. A helyszín akadálymentesen is elérhető, az ezzel kapcsolatos igényeket a regisztrációnál lehet jelezni. 

Tábi Emőke