Átadták a 2022-es Főépítészi Díjakat

Idén Visegrádon találkoztak a főépítészek

Rudolf Mihály vehette át ebben az évben Az Év Főépítésze Díjat, Csernyus Lőrinc pedig a Főépítészi Életmű Díjat, amelyeket a Visegrádon megrendezett Országos Főépítészi Konferencián adtak át. A több mint két évtizede megalapított, két kategóriában adományozható elismerést eddig ötvenkét főépítész kapta meg.

Huszonharmadik alkalommal adták át a 2000-ben megalapított Az Év Főépítésze Díjat, amelyben eddig ötvenkét főépítész részesült. Évente két kategóriában adományozható az elismerés: Az Év Főépítésze Díjat aktív főépítész, míg a Főépítészi Életmű Díjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló vagy nyugdíjba vonult, illetve nyugdíj előtt álló főépítész kaphatja meg.

A díjakat Visegrádon 2022. szeptember 8-án, az Országos Főépítészi Konferencián adta át Eőry Dénes, a város polgármestere és Füzes András, Visegrád főépítésze, valamint Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke. Eőry Dénes polgármester köszöntőjében üdvözölte a főépítészeket, gratulált a díjazottaknak, és örömét fejezte ki, hogy idén a Dunakanyar neves történelmi városa adhatott otthont e rangos konferenciának és díjátadónak.

Az idei díjazottak:

Az Év Főépítésze Díj:

Rudolf Mihály okl. építészmérnök

Tokaj város és Füzér község főépítésze, Felsőzsolca volt főépítésze

Több mint 15 éves főépítészi tevékenysége előremutató, a település történelmét, összefüggéseit keresi, a hely gyógyítására vállalkozik. Településfejlesztései és épületei keresik a kapcsolatot a történelem lenyomataival, a helyszín településszerkezetével, és a magyar építészeti kultúra folyamatosságával. Építészeti feladatait a főépítész szemével nézi, és fordítva. Tokaj főépítészi posztját Bodonyi Csaba ajánlására vette át, és ebben a munkában is mindig a történelmi gyökerekre épülő, de a turisztikai igényeknek is megfelelő településfejlesztést javasol.

idei-dijazottak
Az idei díjazottak: Rudolf Mihály és Csernyus Lőrinc

Főépítészi Életmű Díj:

Csernyus Lőrinc okl. építészmérnök

Csenger, Enying, Makó városok és Lajoskomárom község főépítésze, több település volt főépítésze

Csengeren 35 éves, összesítve pedig 88 éves főépítészi tevékenysége a személyes jelenlét fontosságát, a hagyományok tiszteletét és egyben az új gondolatok megvalósítását is jelenti. Tevékenysége a települések gyökereinek és egykori értékeinek helyreállításától vezet a közterek és épületek, azaz a teljes település organikus fejlődésének megvalósításáig. A főépítészi munka nála szervesen összeforr az építész tevékenységével, ha felkérik, példát mutat tervezési munkáival is. 

Forrás: Országos Főépítészi Kollégium

Címlapkép: Főépítészi Díj, Visegrád, Füzes András akvarellje

Pesti Monika