Átadták a Média Építészeti Díját

Kikötőépületet, ökoturisztikai központ és fahíd

A Müpában megtartott gálán a médiazsűri egy kikötőépületet és egy ökoturisztikai központot, valamint egy apró, kalákában készült fahidat választott az elmúlt év legjobb hazai építészeti teljesítményeinek, a Lechner Tudásközpont rekonstrukciós különdíját a B+B Műterem Kft., Berecz Tamás és Batári Attila kapta a Tours-i Szent Márton Plébániatemplom átalakításáért.

A médiazsűri a díjat a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnek, a tervek közül az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központnak ítélte oda. A vízszintes toronnyal ellátott kikötőépületet („Mert minek vertikális tornyot csinálni, ha nem lehet a legnagyobb”) tervező sporaarchitects-térhálózat irodának a PERI adta át az elismerést. Értékelésében a zsűri bravúrként értékelte, ahogy az ipari tájat a természeti környezettel játékosan köti össze az épület.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő - építész Hatvani Ádám, Dékány Tibor, Korompay Attila (Fotó: lakaskultura.hu)

„Cselekvésre késztetni, hogy tenni akarjunk a természetért” – foglalta össze célját Nagy Mercédesz Erika, a terv kategóriában győztes ökoturisztikai központ alkotója. A szakmai zsűri tagjaként közreműködő Beleznay Éva szerint a díjazott terv erre azért alkalmas, mert felismeri, hogy nem kell mindig új, nagyon okos megoldásokat keresni, sokszor elég visszalépni az időben.

Az Öreg-tó malma (Tájlabor és Ökoturisztikai Központ) – építész Nagy Mercédesz Erika (Fotó: lakaskultura.hu)

A zsűri a helyszínen spontán módon alapított különdíjat is kiosztott, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül. Bár ez a különdíj csak jelképes, a zsűri így is hangsúlyozni kívánta: kis lépéssel is lehet óriási eredményt elérni. A kis fahidat eredményező rendkívül őszinte munka a közönség díját is elnyerte, a különdíjat a Lafarge adta át.

Kőzúgó HÍD.ON - építész: Szilágyi Norbert, Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szökő Kristóf István (Fotó: lakaskultura.hu)

A tervek közül a közönség Krajnyák Nándor Bencét díjazta, aki a Rudabányára álmodott búvárbázis tervéért a Streamnettől vehette át az elismerést. Az Index.hu online szavazatai alapján az Index.hu különdíját is kiosztották, amelyet Csupor Anna érdemelt ki lakható konténerházával – a nyertest bejelentő Indexes újságíró, Földes András szerint a tervező megmutatta, hogy az igényes építészethez nem feltétlenül sok pénz, hanem egy jó ötlet kell. A díjat a Dornbracht ajánlotta fel.

Búvárbázis Rudabányán - építész: Krajnyák Nándor Bence (Fotó: lakaskultura.hu)

A díszrendezvényen az elmúlt évekhez hasonlóan több különdíjat is átadtak: az Austrotherm Kovács Zoltán-emlékdíját a Raab-Szig. Kft kapta, a cég Energiahatékonysági Különdíját pedig az Office Garden (Skicc-Art - Szekeres István). Az Európa Design különdíját, egy Wilkhahn On dizájn forgószéket a Szelecsényi Balázs, Bárdi Emese, Irimiás Balázs, Kacsó János és Fehér Anna alkotta csapat nyerte el a Napiskola a Himaláján projekttel. Az Építészfórum által idén alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat Bojár Iván András főszerkesztő adta át Görföl Jánosnak, a Gránit Pólus építésügyi és fejlesztési vezérigazgató-helyettesének egyebek között a Westend és a Müpa fejlesztési munkáiért. A Gránit Pólus díjátadóként is szerepelt, a vállalat “Jövőt építők, a közösség fenntartható terei 2.0” nevű díját a BudaPart kapta.

A Lechner Tudásközpont „Legjobb 1945 után épült épület rekonstrukciója” különdíját Berecz Tamásnak és Batári Attilának ítélték oda, a Tours-i Szent Márton Plébániatemplomon végzett munkájukért. A tervezők nagy körültekintéssel jártak el a munka folyamán, átalakítási és bővítési koncepciójukat egyrészt a templom irattárából váratlanul előkerült régi tervdokumentációra, másrészt a templom nem egészen eszerint megvalósult meglévő formájára alapozták. Az eredeti Szabó István-i ideát a jelenkor igényeit és a Váci út időközben lezajlott változásait figyelembe véve bontották ki és gondolták tovább.

A Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása és bővítése - építész: Berecz Tamás, Batári Attila (Fotó: Bujnovszky Tamás)

Idén először adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és egy éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina (művésznevén Perika) emlékét őrző szakmai elismerést. Ez a díj olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek. Nagy Bálint Ybl-díjas építészt, a Fuga kreatív igazgatóját az Építészfórum által felkért szakmai zsűri választotta ki.

Az idén átadott 1,6 kilogrammos nagyszilárdságú finombeton díjakat a VPI Beton gyártotta a cég dizájnere, Nagy-Mihály Márk terve alapján. A gálaest hagyományos része a mesterek elismerése. Idén a Pro Architectura díjjal is kitüntetett, Ybl- és Széchenyi-díjas építész-építészettörténészt Vámossy Ferencet köszöntötték. Laudációjában Csomay Zsófia Ybl-díjas építész személyes emlékek felidézése mellett Vámossy jelentőségét többek között abban látta, hogy a vasfüggönyön túli építészetet közvetítette egy olyan korban, amikor a „Nyugat” szitokszónak számított.

A díjazottak (Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

A MÉD-et a legrangosabb magyar online építészeti napilap, a 2017-ben Pro Architectura-díjjal kitüntetett Építészfórum azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is. A MÉD ajtót nyit az architektúra felé, hogy minél többen megismerjék, milyen gondolatok vezérlik a minőségi építészetet. A gálaesten bemutatkozó finalistákat nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri válogatta ki 145 jelentkező közül. Így az Indira van’t Klooster által vezetett előzsűri átfogó képet kapott az elmúlt egy év magyar építészetéről. Véleményük szerint a magyar építészet a tervezés és a megvalósítás szintjén is magas színvonalú, „a magyar építészek tiszteletben tartják a hagyományokat, de értik a modern élet igényeit is.” E mellett fontosnak tartották felhívni a figyelmet arra, hogy az építészek „feladatuknak érzik jobbá tenni a dolgozók munkakörnyezetét.”

Forrás: Építészfórum.hu, Lechner Tudásközpont