CASSINI Hackathon 2023

Innovatív megoldások a védelmi ipar kihívásaira

A nemzetbiztonság növelése és a nemzeti szuverenitás megőrzése volt a központi témája a 2023. március 24. és 26. között megrendezett CASSINI Hackathonnak. Az Európai Bizottság nemzetközi ötletversenyének magyarországi fordulója idén is a Design Terminál szervezésében valósult meg, az eseménynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont. A tíz résztvevő csapatból két magyar is dobogós lett, az első helyezett UIS a CASSINI mentorprogramjának keretén belül fejlesztheti tovább az ötletét. Az esetek megoldásához a földmegfigyelési és téradatokat a Lechner Tudásközpont biztosította a résztvevők számára.

Az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatósága 2023-ban ötödik alkalommal hirdette meg a CASSINI Hackathon ötletversenyt, amelyet a tavalyi év után idén ismét a Design Terminál rendezhetett meg. A 10 nemzetközi csapat részvételével zajló háromnapos eseményen az aranyérmet az UIS, a bronzérmet pedig a Codename: Projekt-Xa26 AresQ hazai csapatok szerezték meg. Az első helyezett ezzel bekerült a CASSINI féléves mentorprogramjába, ahol 100 órányi támogatással fejlesztheti tovább az ötletét.

orto

A 10 ország részvételével zajló megmérettetésen minden évben olyan globális kihívásokra várnak innovatív megoldásokat, amelyek az űrtechnológiák felhasználásával növelni tudják Európa védelmi képességeit és a nemzetbiztonságot. 2023-ban a földmegfigyelési, a navigációs és a térinformatikai technológiák alkalmazásával három kihívásra vártak ölteteket a szervezők:

• mobilitás, logisztika és útvonaltervezés, akár katasztrófák esetén
• tengeri fenyegetések nyomon követése és biztonságos tengeri logisztika
• kritikus infrastruktúra védelme és krízisekben való gazdasági és társadalmi problémák enyhítése

Az elemzések jóval komplexebbek és valósághűbbek lehetnek, ha részletes, nagy felbontású, ellenőrzött forrású állami adatok is rendelkezésre állnak. Éppen ezért a Lechner Tudásközpont a versenyzők részére Budapest és a Mátra térségére vonatkozó adatokat biztosított, köztük a Copernicus adatok felhasználásával készült Nemzeti Nagyfelbontású Felszínborítási Réteget, amely segítségével a felszínborítás, például az erdős, a gyepes, a vizenyős és a mestereséges területek változásait lehet nyomonkövetni. A digitális domborzat- és felszínmodellek, valamint az ortofotók a csapatokat az elemzési feladataik megoldásában segítették. Ezek mellett az esetek megoldásához a Galileo és az EGNOS megfigyelési rendszerekből származó európai űradatok nyújtottak segítséget a résztvevők számára.

orto

Fotó: Ortofotó-részletek Budapest (2013) és a Mátra (2010) térségében

Jancsó Ágnes